Julian Assange'ın Özgürlük Duygusu
WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, uzun yıllar süren hapis hayatının ardından, adalet sisteminin değil, 'gazetecilik suçunu kabul ettiği' için serbest kaldığını ifade etti.
Strazburg'da Açıklamalar
Assange, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) toplantısında yaptığı açıklamada, "Açıkçası sistem işlediği için özgür değilim. Yıllarca hapis yattıktan sonra özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim." dedi.
Anlaşmanın Koşulları
ABD ile yaptığı anlaşmanın ardından özgürlüğüne kavuşan Assange, "Sonunda yerine getirilemeyen adalet yerine özgürlüğü seçtim." diye konuştu. Bu anlaşmada, ABD hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayacağı şartının bulunduğunu vurgulayan Assange, "Benim için adaletin önüne geçildi." açıklamasında bulundu.
Kaybedilen Zamanlar ve Gelecek
14 yılını ev hapsinde Ekvador Büyükelçiliği'nde ve Belmarsh Hapishanesi'nde geçiren Assange, gözlemlediği cezasızlık ve gizliliğin artığını belirtti. İfade özgürlüğünün tehdit altında olduğunu söyleyen Assange, "Özgürlük ışığının sönmemesi için herkesin üzerine düşeni yapmasını" istedi.
Gazeteciliğin Önemi
Gazeteciliğin suç değil, özgür ve bilgili bir toplumun temeli olduğunu ifade eden Assange, gazetecilerin işlerini yaptıkları için soruşturulmaması gerektiğini belirtti.
Assange'ın Dava Süreci
Julian Assange, 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da gerçekleştirdiği suçları belgeleyen 251 bin gizli belgeyi yayımladıktan sonra, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde sığınmıştı.
11 Nisan 2019'da gözaltına alınan Assange, Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konuldu. ABD, Assange'ın iadesini talep etti ve İngiltere Yüksek Mahkemesi, Assange’ın adil şekilde yargılanacağı garantilerini istemişti.
Assange, yaptığı anlaşma sonucunda Avustralya'ya gitmek üzere serbest kalmış ve Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi’nde duruşmaya çıkarılmıştı.