TBMM Kadına Karşı Şiddetle Mücadelede Çarpıcı Rakamlar
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya, TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplantısında önemli bilgiler paylaştı. Gökkaya, "6284 sayılı Kanun kapsamında bu yıl itibarıyla verilen toplam tedbir sayısının 1 milyon 287 bin 896 olduğunu belirtirken, kişi bazlı verilen toplam tedbir sayısının 311 bin 190 olduğunu ifade etti.
Koruyucu ve Önleyici Tedbirler
Toplam koruyucu tedbir sayısının 18 bin 896 ve toplam önleyici tedbir sayısının 1 milyon 269 bin olduğunu duyuran Gökkaya, kadına yönelik şiddetle mücadele için yürütülen çalışmalara da değindi. Aile mahkemesi sayısının artırıldığını ve 19 tedbir mahkemesi belirlendiğini kaydetti.
Uzmanlardan Oluşan Çalışma Grupları
Kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla uzmanların katılımıyla bir çalışma grubu oluşturulduğunu ve mevcut mevzuatın gözden geçirildiğini duyuran Gökkaya, "Israrlı takip, siber şiddet gibi yeni şiddet türleri mevzuat değişikliklerine tabi tutuluyor," dedi.
Psiko-Sosyal Destek Hizmetleri
Gökkaya, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin sayısının 81 ilde 171'e çıkarıldığını ve toplamda 1 milyon 465 bin 199 kişiye psiko-sosyal destek hizmeti sunulduğunu açıkladı.
Denetimli Serbestlik ve Eğitim Programları
Daha önce kadına yönelik şiddet eylemlerinden dolayı denetimli serbestlikte bulunan yükümlülerin öfke kontrolü içerikli programlara katıldıklarını belirten Gökkaya, Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından 2015 yılından beri 31 bin 697 yardımcı yargı personeline eğitim verildiğini vurguladı.
Elektronik Kelepçe Uygulaması
Elektronik kelepçe uygulamasının 2021 yılı Şubat ayından itibaren tüm il ve ilçelere yaygınlaştırıldığını ve anlık takip ile müdahale şansının artırıldığını sözlerine ekledi.
Kamu Davalarında Kadın Mağdur Sayısı
Gökkaya, bu yıl kadın mağduru olan yaralama suçlarından açılan soruşturma dosya sayısının 212 bin 442 ve cinsel saldırı suçlarından açılan soruşturmaların sayısının 13 bin 396 olduğunu belirtti.
Adli Görüşme Odaları ve Çocuklarla İlgili Uygulamalar
81 il ve 164 adliyede 172 Adli Görüşme Odası (AGO) kurulduğunu ve toplamda 128 bin 529 ifade alındığını aktaran Gökkaya, çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına dair mahkeme kararlarının yerine getirilmesi için 806 çocuk görüşme merkezi oluşturulduğunu bildirdi. 4 Nisan 2022 tarihinden bu yana toplam 373 bin 329 işlem gerçekleştirildi.