Kahverengi Kokarca ile Mücadele İçin Yeni Adımlar
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele için 35 ilde teknik ekiplerin kurulduğunu duyurdu. Yumaklı, bu eylem planı kapsamında yürütülen çalışmaların detaylarını paylaştı.
Yoğun Çalışmalar Devam Ediyor
Bakan Yumaklı, "196 ilçede 1272 teknik personelle 508 lokasyonda yoğun şekilde çalışmalar yürütülmektedir" diyerek, köklü bir mücadele sürecinin içinde olunduğunu vurguladı. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak görülen kahverengi kokarcaya karşı sürvey çalışmaları ve eğitimlerin sürdüğünü belirtti.
Biyolojik Mücadele Uygulamaları
Kahverengi kokarca ile mücadelede en etkili yöntemlerden birinin biyolojik mücadele olduğuna dikkat çeken Bakan, "2021’den itibaren yumurta parazitoidlerinin kitlesel üretimi ve salımı için işlemler gerçekleştirilmiştir" dedi. Ayrıca, biyoteknik tuzaklarla zararlının yaygın olduğu bölgeler tespit edilmiştir.
Planlı Eylem Süreci
Çeşitli mücadele yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bu eylem planı, ilgili üniversiteler, araştırma kuruluşları ve üretici örgütleri ile entegre bir şekilde uygulanmaktadır. Üretim sezonu boyunca eğitim ve yayım çalışmaları devam etmektedir.
Kışlak Mücadelesi ve Gelecek Planları
Bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlükleri, kapalı alanlarda mekanik mücadele çalışmaları yürütmekte; fındık üretim alanları için çeşitli insektisitler ve feromon tuzaklar kullanılmaktadır. 2024 yılı itibarıyla, kahverengi kokarcaya karşı doğanın dengesini koruma amacıyla samuray arısının doğaya salım planları da yapılmaktadır.
Kahverengi kokarca ile mücadelede her yönüyle kapsamlı bir çaba içinde olan Bakanlık, zararlının kontrol altına alınması için kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir.