DOLAR
34,23 0,01%
EURO
37,89 -0,05%
ALTIN
2.928,26 -0,11%
BITCOIN
2.078.871,67 0,32%

Kamboçya, Ream Deniz Üssü'nün Amaçları Hakkında Açıklama Yaptı

Kamboçya, Çin destekli Ream Deniz Üssü'nün ABD donanmasına açık olduğunu duyurdu.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 22:19
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 22:19

Kamboçya, Ream Deniz Üssü'nün Amaçları Hakkında Açıklama Yaptı

Kamboçya'nın Ream Deniz Üssü Açıklaması

Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sun Chanthol, Çin'in finansal yardımıyla inşa edilen Ream Deniz Üssü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sun, üssün "Çin için yapılmadığını" belirtti ve ayrıca ABD Donanması'nın da bu üste demir atabileceğini ifade etti.

ABD ile İşbirliği Fırsatları

Sun, Washington'da gerçekleştirilen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Ream Deniz Üssü, yalnızca kendi ulusal savunmamız için genişletiliyor. Çin, bu inşaatla bize destek sağladı" dedi. Bunun yanı sıra, üssün tamamlanmasının ardından her donanmanın buraya demir atabileceğini vurguladı. Ancak, ABD donanması için sığ sulara hâkimiyet nedeniyle küçük gemilerle üssü ziyaret etmeleri tavsiye edildi.

Uluslararası Tepkiler ve Eleştiriler

Çin'in desteklediği Ream Deniz Üssü'nün temel atma töreni 8 Haziran 2022'de gerçekleştirilmişti. Törene, dönemin Kamboçya Savunma Bakanı Tea Banh ve Çin'in Phnom Penh Büyükelçisi Vang Vıntien katılmıştı. O dönemde ABD, projenin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini savunmuş ve projeye karşı eleştirilerde bulunmuştu.

Stratejik Önemi ve Güney Çin Denizi

Ream, Tayland Körfezi'nin kıyısında yer alıyor ve Güney Çin Denizi'nde egemenlik ihtilafları olan Filipinler, Malezya, Vietnam ve Brunei Sultanlığı gibi ülkelerle yakın bir konumda bulunuyor. Çin'in uluslararası alanda askeri ağ kurma çabaları da bu bölgedeki stratejik konumu nedeniyle dikkati çekiyor.

Günümüzde Çin'in yalnızca Doğu Afrika'daki Cibuti ile sınırlı askeri üssü bulunuyor. Ancak, Pekin'in deniz aşırı askeri varlığını genişletme gayreti, pek çok ülke tarafından endişeyle takip ediliyor.