DOLAR
34,09 -0,23%
EURO
38,13 -0,2%
ALTIN
2.848,89 -0,78%
BITCOIN
2.174.626,13 -1,13%

Katar'dan Barış Arayışları: Gerginliklerin Etkisi ve Müzakereler

Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki gerginliklerin barış müzakerelerine etkilerini değerlendirerek iletişimi sürdürme çabalarını vurguladı.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 17:30
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 17:30

Katar'dan Barış Arayışları: Gerginliklerin Etkisi ve Müzakereler

Katar'dan Barış Arayışları

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, İsrail ile Hamas arasındaki gerginliklerin, Gazze'de süren ateşkes ve esir takası müzakerelerine yansıdığını belirtti. Ensari, bu süreçte Katar'ın iletişim kanallarını açık tutma hedefinde olduğunu ifade etti.

Gerginliklerin Barış Masasına Yansıması

İtalyan gazetesi Corriere della Sera'ya konuşan Ensari, "Herhangi bir gerginlik, barış masasına yansıma etkisi gösteriyor. Tüm iletişim kanallarının açık olmasını sağlamak adına çalışıyoruz. Özellikle İran ile olan iletişimimizde, savaşı genişletmemeleri konusunda uyarıda bulunuyoruz," dedi.

Barış Sürecinin Zorluğu

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da öldürülmesi, müzakereleri yavaşlatan bir diğer faktör olarak gösteriliyor. Ensari, "Onun kaybı, dinamikleri etkiledi ama Gazze'de bir ateşkes sağlanmasının gerilimi durdurabileceğine inanıyoruz," ifadesinde bulundu.

Uzun Süreli Çatışma ve Çözüm Arayışı

Ensari, çatışmayı sona erdirmek ve iki devletli bir çözüme ulaşmanın Orta Doğu'yu daha güvenli kılacağını düşündüğünü vurguladı. Mısır'ın Kahire kentindeki görüşmelere dair, "Bu yüksek yoğunluklu bir savaş. Gün geçtikçe daha fazla Filistinli hayatını kaybediyor," şeklinde konuştu.

Müzakerelerin Güncel Durumu

Masada şu an ABD'nin önerdiği 'köprü belgesi' üzerinde çalışıldığını belirten Ensari, "Doha'da iki gün boyunca çalıştık. Önemli olan her iki tarafın da kabul edebileceği bir dil bulabilmektir. Yanlış bir ifade tüm süreci yavaşlatabilir," dedi.

Katar'ın Ara Buluculuk Rolü

Ensari, "Katar, 2006 yılında Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından ABD'nin himayesinde onlara ev sahipliği yapma teklifine olumlu yanıt verdi. Bu durum, bizi Hamas ile İsrail arasında bir arabulucu yapma noktasında güçlendirdi," yorumunu yaptı.

Ukrayna Savaşı'ndaki Rolü

Katar'ın Ukrayna Savaşı'ndaki rolü hakkında da bilgi veren Ensari, "Durum karmaşık hale geldi ve çatışmanın sonunu öngörmek zor. Burada da bir güven eksikliği var. Bizim görevimiz bu güveni yeniden inşa etmek," şeklinde değerlendirdi.

ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen müzakereler, Hamad ve Kahire arasında devam ediyor. Gazze'deki ateşkes ve esir takası için süreç devam ediyor.