DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,3 0%
BITCOIN
1.969.055,75 0%

Kiracılar bu tuzaktan uzak dursun! Depozito son kira bedelinin yerine geçiyor mu?

Her kiracı ve ev sahibi arasında muhakkak depozito sorunu baş gösteriyor. Kiracı evi boşaltırken ev sahibinden de depozitoyu geri alamazsa ne yapılmalı? Depozito son kira bedeline sayılabilir mi? İşte ev sahiplerinin ve kiracıların depozito ile ilgili bilmesi gereken bütün ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 11.11.2023 15:05
Güncelleme Tarihi: 11.11.2023 15:05

Kiracılar bu tuzaktan uzak dursun! Depozito son kira bedelinin yerine geçiyor mu?

Her ev sahibi ve kiracı arasında muhakkak depozito problemi baş gösterir. Evinizde yaşarken ya da kiracı olarak kiralamış olduğunuz bir mülkte otururken, depozito konusu oldukça önemlidir. Evin ilk girişinde depozito kiracı tarafından ev sahibine verilir. Ancak çıkış zamanı yaklaştığı zaman kiracı depozitosunu geri almak ister ya da son kiraya saydırmak ister. Peki bu durum yasal mıdır? Depozito ile son kira ödenebilir mi? Ev sahibi size evi boşaltırken depozitonuzu geri ödemezse herhangi bir yasal işlem başlatılabilir mi? İşte Türkiye’deki tüm ev sahiplerini ve kiracıların çıkmazı olan konunun detayları….

depozito son kiraya sayılır mı?

DEPOZİTO SON KİRAYA SAYILIR MI?

Neredeyse tüm ev sahipleri konutlarını kiralarken depozito talep etme hakkına sahiptir. Bu noktada aldıkları depozito ile beraber mülklerinin olası bir zararına karşı kazanım sağlamış olurlar. Lakin unutulmaması gereken oldukça önemli bir nokta bulunmaktadır. Depozito almanın ve vermenin belirli kuralları bulunmaktadır. Örnek verecek olursak; ev sahibi kira bedelinin üç katından fazlasını kesinlikle bir depozito tutarı olarak talep edemez. Bu kural, yasalar doğrultusunda kiracılara maddi açıdan aşırı yüklenmesinin önüne geçmek için konulmuştur.

depozito son kiraya sayılır mı?

KİRA SÖZLEŞMESİNDE MUHAKKAK DEPOZİTO ALINAN TUTAR BELİRTİLMELİDİR 

Eğer yeni bir ev kiralayacaksınız ve kiracı pozisyonundaysanız; depozito ödemeden önce muhakkak bir kira sözleşmesi imzalamanız gerekir. Bu sözleşme ile depozito miktarını, iadenin nasıl şekilde yapılacağını ve mülkün hangi durumlarda zarar gördüğünü belirtmelisiniz. Evinizin güncel durumunu belirleyecek olan bir envanter listesi de hazırlamak, evden çıkış sağlarken yaşayacağınız anlaşmazlıkların önüne geçecektir.

Ev sahipleri muhakkak kiracılardan depozito alırken belirlenmiş olan yasal kurallara uymalıdır. Üç kira bedelini aşacak olan bir tutarı talep etmek kesinlikle yasa dışıdır. Ek olarak belirlenen depozito miktarı mülkün durumunu yansıtmalıdır. Kısacası mülkte herhangi bir hasar ya da eksik durumu söz konusu ise bu depozito miktarından düşülmelidir.

depozito son kiraya sayılır mı?

DEPOZİTO TUTARI KİRACIYA YATIRILMALIDIR 

Kiracılar evlerini boşaltırken depozito iadesini talep edebilirler. Yasalar doğrultusunda bu talep muhakkak yazılı bir şekilde yapılmalıdır. Ev sahibi ise mülkü inceledikten sonra depozito iadesini kiracıları yapmalıdır. Lakin mülkte herhangi bir zarar söz konusu ise bu evrak üzerinde belirtilmelidir. İnceleme sonrasında bu zarar miktarı depozitodan düşülebilir.

Genellikle her kiracının yaşamış olduğu en büyük sıkıntılar arasında depozito iade problemi yer alıyor. Kiracıların ödemiş olduğu depozito miktarı, ev sahiplerinin gelir hanesine yazılmıyor. Kısacası bir nevi emanet para olarak kabul ediliyor. Kanunlar doğrultusunda kiracının parasının değerini yitirmemesi için kesinlikle bu paranın vadeli bir hesapta tutulması söz konusu. Lakin uygulamada bu kurallara uyulmadığı aşikar. Ev sahipleri kiracılardan depozitoyu elden ve peşin bir şekilde alarak kanunları çiğnemiş oluyor. Bu durum da kiracıların mağduriyet yaşamasına sebebiyet veriyor.

EV SAHİBİ DEPOZİTODAN KESİNTİ YAPABİLİR Mİ?

Ev sahiplerinin depozitoyu vermemesi ya da depozito üzerinden kesinti yapması kiracıların en sık karşılaştığı sorunlar arasında yerini alıyor. Eğer depozito kanun gereği herhangi bir bankaya yatırılmışsa, bu durum kiracıları açısından oldukça güvenli bir durumu beraberinde getiriyor. Mülk sahibinin bu noktada kesinti uygulayabilmesi için kiracının açık olarak rızasına ya da mahkeme kararına ihtiyacı oluyor. Lakin söz konusu olan depozitonun elden alınması halinde bu tür sorunlar daha fazla ön plana çıkıyor. Kiracılar ödemiş oldukları depozito miktarını iade alabilmesi ya da eksiksiz iade alabilmesi halinde mahkemeye başvurarak ancak haklarını arayabilme seçeneğine kavuşabiliyorlar.

depozito son kiraya sayılır mı?

DEPOZİTO İLE SON KİRA BEDELİ ÖDENİR Mİ?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında depozito konusu çoğunlukla kira ilişkilerinin en çatışmalı ve karmaşık yönlerinden birisi olarak ilk sıralarda yerini alıyor. Kiracılar yeni bir ev tutacaklarsa muhakkak ev sahipleri tarafından talep edilmiş olan depozito bedelini ödemeleri gerekiyor. Lakin bir çok kiracı depozito hakkı konusunda yeterince bilgilendirilmiş ve bilgi sahibi olmuş değil.

Depozito ev sahibinin kira süresi sonunda uygulayabileceği zararların karşılanması amacıyla verilen bir ödemedir. Bu yüzden kesinlikle ilk etapta alınan depozito bedeli kiracının son kira ödemesi ile karıştırılamaz. Kiracı vermiş olduğu depozito ile evde herhangi bir zarar varsa karşılar. Kira bedeli ise ayrı bir şekilde ödenir.