KOBİ'lere ve İhracatçılara Yeşil Dönüşüm Rehberi

Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları, KOBİ'ler ve ihracatçılar için 'yeşil dönüşüm' sürecine yönelik rehber broşür hazırladı.

Yayın Tarihi: 17.01.2025 11:08
Güncelleme Tarihi: 17.01.2025 11:08

KOBİ'lere ve İhracatçılara Yeşil Dönüşüm Rehberi

KOBİ'ler ve İhracatçılar İçin Yeşil Dönüşüm Broşürü!

Türkiye, dijital ve yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret Bakanlıkları, KOBİ'ler ve ihracatçılara yönelik hazırladıkları 'yeşil dönüşüm broşürü' ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu rehber, işletmelerin Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine uyum süreçlerini hızlandırmak ve zorluk çekmemelerini sağlamak amacıyla hazırlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, bu çalışma sayesinde işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine daha hızlı bir şekilde adapte olmaları amaçlanıyor. Broşürde, ihracatçı birliklerine iletilmesi planlanan 15 soruya kapsamlı yanıtlar sunuluyor ve özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) çerçevesinde izlenmesi gereken yollar vurgulanıyor.

2026'dan İtibaren Karbon Yoğun Ürünler İçin Yeni Dönem Başlıyor

Rehberde, 2026'dan itibaren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) çerçevesinde AB'ye ihracat yapan firmalar için karbon emisyonlarını hesaplama ve raporlama zorunluluğunun getirileceği belirtiliyor. Karbon yoğun ürünler arasında demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik bulunuyor. Bu ürünleri AB'ye ihraç eden firmalardan çeşitli raporlar talep edilecek.

Tasarım ve Sürdürülebilirlik

Yeni dönemde, gıda, yem ve medikal ürünler dışındaki her ürün grubu için tasarımda sürdürülebilirlik esas alınacak. Ürünlerin daha az enerji ve kaynak tüketimi ile geri dönüşümlü olması, pazara arz koşulları arasında yer alacak.

Dijital Ürün Pasaportu ve Ekolojik Tasarım Kuralları

Ayrıca, öncelikle demir çelik ve tekstil ürünleri gibi sektörlerde ekolojik tasarım kuralları belirlenecek. AB pazarına girecek bu ürünler için 'dijital ürün pasaportu' uygulaması hayata geçirilecek ve ürün yaşam döngülerine dair bilgiler, karekod ile erişilebilecek.

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörleri Dönüşüme Hazırlanıyor

AB, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında tekstil sektörünü öncelikli alanlar arasında belirledi. 'Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi'nin 2030'a kadar çeşitli uygulamalarla devreye alınması bekleniyor.

2030'a Kadar Geri Dönüşüm Zorunluluğu

AB ayrıca, 2030 itibarıyla yalnızca geri dönüştürülebilir ambalajların ürünlerde kullanılmasını zorunlu hale getirecek. Üretimde kullanılan belirli tarımsal ürünler için de ormansızlaştırmanın önlenmesine dair özen yükümlülükleri getirecektir.