DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.153.870,35 -0,06%

Kongo'da M Çiçeği Salgınına Karşı Koordineli Mücadele

DSÖ, Kongo'daki M çiçeği salgını için ortaklarıyla harekete geçme kararı aldı.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 16:28
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 16:28

Kongo'da M Çiçeği Salgınına Karşı Koordineli Mücadele

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M Çiçeği Salgınına Ortak Müdahale

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin M çiçeği salgını ile mücadele etmek için ortaklarıyla önemli görüşmeler yaptıklarını duyurdu. Görüşmelerde, uyumlu eylem ve koordinasyonla salgınların kontrol altına alınabileceği konusunda fikir birliğine varıldığı ifade edildi.

Görüşmelerin İçeriği

Ghebreyesus, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Kongo'daki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantılarda, özellikle çatışmalardan etkilenen doğu bölgesindeki M çiçeği salgınına karşı ortak müdahaç konularını ele aldıklarını belirtti.

M Çiçeği Salgınının Yönetimi

Tedros, "Hastalık gözetimini artırarak, toplumda virüs hakkında daha fazla farkındalık oluşturarak ve kritik hastalar ile temaslı kişiler için aşılar sağlayarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki hükümetin müdahalelerini destekleme konusundaki ortak kararlılığımızı yeniden teyit ettik. Uyumlu eylem ve koordinasyon ile M çiçeği salgınlarını kontrol altına alabileceğimiz konusunda anlaştık," şeklinde konuştu.

M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgiler

M çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşmakta. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla teması gibi yollarla bulaşabiliyor. Belirtileri, virüsün alımından sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkmakta ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlar göstermektedir.

Tedavi Süreci

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalıktan genelde antiviral ilaçlar ile tedavi ediliyor ve vakaların çoğu birkaç hafta içinde iyileşme göstermektedir. DSÖ, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "maymun çiçeği hastalığı" olarak bilinen isim yerine "mpox" terimini kullanmaya başlamıştır.