DOLAR
34,14 0,24%
EURO
37,78 0,12%
ALTIN
2.919,88 0,17%
BITCOIN
2.062.760,81 0,85%

Libya'da Merkez Bankası Krizi Sonrası Petrol Sahaları Yeniden Açıldı

Libya'da Merkez Bankası ile ilgili sorunların çözülmesinin ardından kapalı petrol sahaları ve limanlar yeniden faaliyete geçti.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 18:14
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 18:14

Libya'da Merkez Bankası Krizi Sonrası Petrol Sahaları Yeniden Açıldı

Libya'da Çözüm Süreci

Libya’da, doğu ve batıdaki siyasi aktörlerin Merkez Bankası yönetimi konusunda sağladıkları mutabakat sonucunda "mücbir sebep" durumu ilan edilen petrol sahaları ve limanlar yeniden açıldı.

Başbakan Hammad'dan Açıklama

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan Başbakan Usame Hammad, Merkez Bankası anlaşmazlığı döneminde kapatılan petrol sahaları ve limanların faaliyete geçtiğini duyurdu. Hammad, böylece bu sürecin, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nin Merkez Bankası'na yeni yönetim atama çabalarının desteğiyle gerçekleştiğini aktardı.

Krizin Arka Planı

Hammad, Merkez Bankası yöneticileri konusundaki anlaşmazlığın ardından 26 Ağustos’ta petrol sahalarında "mücbir sebep" ilan ettiğini ve bu süreçte bazı petrol sahalarının kapandığını belirtti.

Politik Gelişmeler

Temsilciler Meclisi, 12 Ağustos’ta, Ulusal Birlik Hükümeti’ne verdiği güven oyunu geri çekmiş ve Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’nin yetkilerini sınırlayarak bu unvanı Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e devretmiştir.

Başkanlık Konseyi ise, gelen tepkilere karşı 18 Ağustos’ta Libya Merkez Bankası’na yeni bir başkan ve yönetim kurulu atandığını açıklayarak karşılık vermiştir. Ancak, Temsilciler Meclisi bu kararı 19 Ağustos’ta reddetmiştir.

Birleşmiş Milletler’in Rolü

Yaklaşık iki ay süren siyasi gerginliklerin ardından, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’nun girişimiyle Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi temsilcileri 26 Eylül’de Merkez Bankası başkanı ve yardımcısı konusunda uzlaşma sağlamıştır. 30 Eylül’deki toplantıda, Naci İsa Belkasım Merkez Bankası Başkanı olarak atanmış, yardımcısı olarak da Meri Berasi belirlenmiştir. Bu atama, yönetim kurulu üyelerinin 10 gün içinde belirlenmesi şartıyla gerçekleşmiştir.

2011 yılından beri Libya Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Sıddık el-Kebir, yeni yönetim atamasıyla 22 Ağustos’ta bu görevden alınmıştır.