DOLAR
33,96 0,03%
EURO
37,86 0,14%
ALTIN
2.822,05 -0,02%
BITCOIN
1.958.102,8 0,11%

Libya Merkez Bankası Krizi İçin İlk Müzakere Turu Tamamlandı

Birleşmiş Milletler, Libya'da Merkez Bankası krizine çözüm arayışında müzakerelere ev sahipliği yaptı.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 01:57
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 01:57

Libya Merkez Bankası Krizi İçin İlk Müzakere Turu Tamamlandı

Libya'daki Merkez Bankası Krizi İçin Müzakere Süreci

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'daki merkez bankası krizinin çözümüne yönelik ilk tur müzakerelerin yapıldığını açıkladı.

Müzakere Süreci ve Katılımcılar

UNSMIL tarafından yapılan yazılı açıklamada, Trablus'taki merkezde, ülkenin doğusundaki Tobruk'tan Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyi (DYK) temsilcileri ile Başkanlık Konseyi üyeleri arasında çeşitli görüşmelerin yapıldığı belirtildi. Müzakerelerin, Libya Merkez Bankası'nın yaşadığı krizi çözme amacını güttüğü ifade edildi ve sabah başlayan oturumların gece geç saatlere kadar sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Önemli Fikir Birliği ve Gelecek Adımlar

UNSMIL'nin açıklamasında, katılımcıların Merkez Bankası etrafında oluşan krizi giderme yolları ile Libyalılar ve uluslararası partnerlerin kuruma olan güvenini yeniden tesis etme konusunda önemli bir uzlaşmaya vardığı kaydedildi. Ayrıca, TM ve DYK temsilcilerinin bu oturumdan çıkan sonuçları istişare amaçlı olarak kendi kuruluşlarına sunma konusunda anlaştıkları belirtilmiştir.

Libya Merkez Bankası'nda Yönetim Değişikliği

Başkanlık Konseyi, 22 Ağustos tarihinde Libya Merkez Bankası'na yeni bir başkan atanması ve yeni yönetim kurulunun oluşturulmasına yönelik kararın oybirliğiyle alındığını duyurmuştu. Bu kararın, ülkedeki mali ve ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla alındığı ifade edildi. Ancak, 19 Ağustos'ta DYK ve TM, bu kararı reddetti.

2011 yılından bu yana Libya Merkez Bankası'nın başkanlığını yürüten Sıddık el-Kebir, son olarak bankanın Bilgi Teknolojileri Müdürü Musab Muslim'in kaçırılması olayından sonra tüm işlemleri askıya almak zorunda kalmıştı.