DOLAR
34,18 0,05%
EURO
37,84 0,1%
ALTIN
2.926,59 0%
BITCOIN
2.077.819,95 0,06%

Libya Merkez Bankası Krizinde Anlaşma Umut Verdi

BM ve Arap Birliği, Libya'daki Merkez Bankası anlaşmasından memnuniyet duydu. İlgili taraflar ilerlemeyi olumlu karşıladı.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 15:22
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 15:22

Libya Merkez Bankası Krizinde Anlaşma Umut Verdi

Libya Merkez Bankası Krizindeki Gelişmeler

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ile Arap Birliği, Libyalı tarafların Merkez Bankası başkan ve yardımcısı konusundaki anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

UNSMIL Açıklaması

UNSMIL, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nin yapıcı katılımının, Libya Merkez Bankası sorununu çözme doğrultusunda kaydedilen ilerlemenin umut verici olduğunu belirtti. Yapılan istişarelerle birlikte Merkez Bankası'nın yeni yöneticilerine, yasal ve prosedürel gerekliliklere uygun şekilde bir devir süreci sağlanması gerektiğini vurguladı. Petrol İhracatı ve Tek Taraflı Adımlar

Açıklamada, Merkez Bankası krizinden kaynaklı tüm tek taraflı adımların geri çekilmesi çağrısında bulunulurken, kapanan petrol sahalarının açılması ve ihracatın yeniden başlatılması gerektiği ifade edildi.

Arap Birliği'nin Değerlendirmesi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, tarafların Merkez Bankası krizini çözmelerinin uluslararası finans kurumlarının güvenini yeniden kazanmasına olumlu katkı sağlayacağını belirtirken, Libya'nın petrol üretiminin yeniden başlamasının önemine değindi.

Mısır ve Diğer Ülkelerden Tepkiler

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Temsilciler Meclisi ile Devlet Yüksek Konseyi arasında varılan anlaşmayı olumlu bulduğunu duyurdu. ABD ve İtalya da Libyalı tarafların Merkez Bankası konusundaki uzlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Libya'da Süregelen Kriz

Temsilciler Meclisi, 12 Ağustos'ta, Ulusal Birlik Hükümeti'ne güvendiğini belirterek, Libya ordu başkomutanlığını Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi'den alarak Akile Salih'e devretti. Bu süreçte, 18 Ağustos'ta Merkez Bankası'na yeni bir başkan ve yönetim atandığını duyurmuştu.

Temsilciler Meclisi, 19 Ağustos'ta bu kararı reddetti ve yaklaşık iki aydır devam eden krizin çözümü için 26 Eylül'de bir araya gelen taraflar, Merkez Bankası'nın yeni başkan ve yardımcısını belirlemeyi başardılar. Naci İsa Belkasım, Merkez Bankası Başkanı olarak atanırken, Meri Berasi de yardımcı oldu. Yönetim kurulunun üyeleri 10 gün içinde belirlenecek. Libya Merkez Bankası'nin Geçmişi

2011 yılından bu yana Libya Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdüren Sıddık el-Kebir, Başkanlık Konseyinin yeni atamasına kadar Temsilciler Meclisi'nin de desteğini almıştı.