DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.134.356,41 -0,99%

Lübnan Büyükelçisi, 21 Günlük Ateşkes Planını Değerlendirdi

Lübnan'ın Londra Büyükelçisi, İsrail'in 21 günlük ateşkes önerisini reddettiğini duyurdu ve olayların arka planını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 06.10.2024 15:11
Güncelleme Tarihi: 06.10.2024 15:11

Lübnan Büyükelçisi, 21 Günlük Ateşkes Planını Değerlendirdi

Lübnan Büyükelçisi Ateşkes Konusunu Değerlendirdi

Lübnan'ın Londra Büyükelçisi Rami Mortada, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İsrail'in 21 günlük ateşkes planını reddettiğini belirtti. Mortada, bu planın hala kendileri için geçerli olduğunu vurguladı.

Ateşkes Teklifi Neden Reddedildi?

Mortada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yaşamı sırasında bu ateşkesi kabul ettiğini ve bunun Amerika Birleşik Devletleri tarafından bilindiğini ifade etti. Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun New York'taki ziyaretinin ardından bu önerinin reddedildiğini kaydetti. Mortada, "Evet, ABD, İngiltere ve 15 ülkenin bildiği ateşkes teklifini onayladığımızı bildirmiştik. Ne yazık ki Netanyahu New York'a gittikten sonra bu barış planını reddetti ve hala reddediyor. Bu plan bizim için hala bağlayıcı." diye belirtti.

İsrail’in Suçlamaları ve Bölgesel Güvenlik

Mortada, İsrail'in bu süreçte şiddeti tercih ettiğini öne sürdü. "İsrail, Lübnan topraklarını 22 yıl işgal etti. Güvenlik ancak karşılıklı güvene dayalı olabilir. Komşunuzu güvensiz kılarak ondan güvenlik bekleyemezsiniz." dedi.

İsrail Büyükelçisi Ne Dedi?

İsrail'in Londra Büyükelçisi Tzipi Hotovely ise bölgedeki durumu değerlendirirken, "Sivilleri öldürmek gibi bir amacımız yok. Hiç yok. Bu ölümlerin sorumlusu Hamas ve Hizbullah'tır." ifadelerini kullandı. Hotovely, ayrıca, İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerine karşı tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

Her iki büyükelçinin de katıldığı programda, bölgedeki gerilimler ve olası çözümler gündeme gelirken, iki taraf arasındaki diplomatik gerilim de açıkça ortaya konmuş oldu.