DOLAR
34,06 -0,2%
EURO
38,02 -0,09%
ALTIN
2.829,41 -0,1%
BITCOIN
2.146.368,15 0,09%

Lübnan'da Mevduat Sahibinden Bankalara Protesto: Lastikler Ateşe Verildi

Lübnan'da mudiler, bankalarının önünde eylem gerçekleştirerek paralarının iadesini talep etti.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 17:48
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 17:48

Lübnan'da Mevduat Sahibinden Bankalara Protesto: Lastikler Ateşe Verildi

Lübnan'da Protesto Eylemi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un kuzeyindeki Dura bölgesinde, çok sayıda mevduat sahibi, bankaların önünde toplanarak paralarının iade edilmesi için eylem yaptı.

Mevduatçıların Çığlığı Derneği'nden Çağrı

Resmi ajans NNA'nın bildirdiğine göre, eylem, Mevduatçıların Çığlığı Derneği tarafından düzenlendi. Protesto sırasında bazı mudiler, ülkede faaliyet gösteren bankalara zarar verdi.

Bankalara Saldırı ve Lastik Yakma

Dura'daki Lübnan-Fransız Bankası (Banque Libano-Française - BLF) önüne gelen eylemciler, bankanın girişini ateşe vererek bazı binaların ön cephelerini kırdı. Dernek yapılan açıklamada ise, mudilerin, El-Emin Camii önünde toplanarak ilk olarak BLF'ye, ardından Arap Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Bankası, Beyrut Bankası ve diğer bankalara yöneldikleri ifade edildi.

Krizin Derinliği ve Ekonomik Durum

Protesto sırasında yapılan açıklamalarda, mevduat sahipleri yıllardır bekledikleri iade sorununa bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, mevduatların çalınması ve hesaplardan kesilen yüksek ücretlerin de protesto edildiği belirtildi. Mevduat sahipleri, bu nedenle bankaların önünde lastikler yakmayı tercih etti.

İktisadi Kriz ve Etkileri

Uluslararası Para Fonu'na göre, Lübnan, benzeri görülmemiş bir bankacılık ve ekonomik kriz sürecinden geçiyor. Ekonomi bu krizin başlangıcından bu yana %40 oranında daralmışken, Lübnan lirası %98 değer kaybetmiş ve enflasyon rekor seviyelere ulaşmıştır. Protestolar zaman zaman tekrarlanmakta ve halkın tepkisi artmaktadır.