DOLAR
34,23 0,01%
EURO
37,89 -0,17%
ALTIN
2.922,92 0,07%
BITCOIN
2.090.795,52 -0,24%

Macky Sall Siyasete Dönüyor: Senegal'de Erken Seçim Hazırlıkları

Eski Cumhurbaşkanı Macky Sall, 17 Kasım'daki erken seçimde muhalefetin liste başı adayı oldu.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 21:50
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 21:50

Macky Sall Siyasete Dönüyor: Senegal'de Erken Seçim Hazırlıkları

Macky Sall'ın Siyasi Geri Dönüşü

Senegal'de 17 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan erken genel seçimlerde, eski Cumhurbaşkanı Macky Sall, ana muhalefet koalisyonu Takku Wallu Senegal tarafından milletvekili adayı olarak liste başına yerleştirildi.

Takku Wallu Senegal Koalisyonu

Yerel basında yer alan haberlere göre, Macky Sall bu koalisyonun adayı olmayı kabul ederek siyasi arenaya döneceğini açıkladı. Sall, PASTEF partisinin lideri Ousmane Sonko ile rekabet edecek. Takku Wallu Senegal koalisyonu, Senegal Demokrat Partisi Genel Başkanı Karim Wade ve eski Dakar Belediye Başkanı Khalifa Sall gibi siyasi figürleri de içinde barındırıyor.

Eleştirilen Dönemler ve Siyasi Gerilimler

Geçtiğimiz seçim sürecindeki tartışmalı kararları nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Macky Sall, Cumhurbaşkanlığı görevinden sonra Fas'a gitmiş ve orada yaşamaya başlamıştı. 17 Kasım'da yapılacak seçimlerde tekrar aktif siyasete katılacak olması dikkat çekici bir gelişme olarak yorumlanıyor. Adaylık sürecinin sona ermesiyle birlikte resmi aday listesi 7 Ekim'de açıklanacak.

Senegal Siyasetinin Dinamikleri

Macky Sall, 2012 yılında Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş ve 2019'da tekrar göreve gelmişti. Ancak, 2021 yılında Ousmane Sonko ile girdiği tartışmalar ve onun liderliğinde yaşanan sokak olayları sonrası ciddi eleştiriler almıştı. Sonko'nun 2023'te tutuklanması ve partisi PASTEF'in kapatılması sonrasında, destekçileri kendisinden bir başka aday olan Bassirou Diomaye Faye'i seçti. Faye, %57 oy oranıyla hem Senegal'in hem de Afrika'nın en genç cumhurbaşkanı oldu.

Sall, üçüncü dönem adaylığını geri çektiğini açıkladı ve iktidar koalisyonunun adayı olarak Başbakan Amadou Ba'yı destekleyeceğini duyurdu. Ülkede artan siyasi gerilimi azaltma adına toplumsal uzlaşı çağrısında bulunan Sall, tutuklu liderlerin serbest bırakılması ve seçimdeki tansiyonun düşmesi için çeşitli adımlar attı.