DOLAR
34,19 0,07%
EURO
37,25 0,16%
ALTIN
2.943,33 -0,51%
BITCOIN
2.311.015,21 -1,34%

Malatya'daki Deprem Üzerine Değerlendirmeler

Prof. Dr. Semih Ergintav, Malatya'daki 5,9 büyüklüğündeki depremin nedenlerini ve etkilerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 16.10.2024 15:15
Güncelleme Tarihi: 16.10.2024 15:15

Malatya'daki Deprem Üzerine Değerlendirmeler

Malatya'daki Depremin Ardındaki Gerçekler

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Semih Ergintav, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme dair çarpıcı bilgiler paylaştı.

Fay Hatları ve Etkileri

Prof. Dr. Ergintav, "Depremin yaşandığı bölge oldukça karmaşık yapıya sahip. Burada birçok fay hattı iç içe geçmiş durumda. Şu anda bu depremin fay zonuyla mı yoksa içerideki parçalarla mı ilişkili olduğunu anlayabilmeye çalışıyoruz," ifadelerini kullandı. Ayrıca, depremle birlikte hâlâ Kahramanmaraş depreminin tüm bölgedeki hareketliliğinin etkilerini gözlemlediklerini belirtti.

Kahramanmaraş ile Bağlantı

Malatya'daki depremin, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde kırılmayan fay hattına yakın olduğunu vurgulayan Ergintav, depremin bu kırılmayan fayla ilgisi olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını söyledi. Prof. Ergintav, "Bu nedenle bu tür depremler bizim için sürpriz değil. Ancak önceki depremlerle olan ilişkisini tam olarak anlamamız için biraz daha çalışmamız gerekiyor," dedi.

Artçı Sarsıntılar ve Gelecek Beklentileri

Son olarak, bugünkü depremin ardından artçı sarsıntıların devam ettiğini aktaran Ergintav, Kahramanmaraş depremlerinin çok büyük bir alanı etkilediğine dikkat çekti. "Bu büyük alan içerisinde bu tür depremlerin görülmeye devam edeceğini öngörüyoruz," şeklinde sözlerini sonlandırdı.