DOLAR
34,11 -0,29%
EURO
38,13 -0,19%
ALTIN
2.871,98 -1,6%
BITCOIN
2.164.743,34 -0,61%

Malezya, Güney Çin Denizi'nde Enerji Arama İşlemlerine Devam Edecek

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Çin'in taleplerine karşı ülkesinin enerji arama faaliyetlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 15:22
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 15:22

Malezya, Güney Çin Denizi'nde Enerji Arama İşlemlerine Devam Edecek

Malezya, Çin İle Sözde Anlaşmaya Boyun Eğmeyecek

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Çin'in Güney Çin Denizi'nde yönelttiği enerji arama faaliyetlerini durdurma taleplerine karşı dik duracaklarını ifade etti. Enver, resmi bir ziyarette bulunduğu Rusya'da düzenlediği basın toplantısında, Çin'in şubat ayında, Malezya'nın Pekin Büyükelçiliğine gönderdiği diplomatik nota ile toprak ihlali suçlamasını eleştirdi.

Yetki Meseleleri ve Hükümetin Tutumu

Başbakan, bu ihtilaflı sularda petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının kendi sınırları içerisinde yapıldığını vurguladı. Enver, “Çin, bizim için büyük bir dost. Ancak, kendi sularımızda ekonomik menfaatlerimizi sağlamak için faaliyet göstermemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Medyanın Gündeme Getirdiği İddia

Filipinler medyası, Çin'in Malezya'nın pekin büyükelçiliğine diplomatik bir nota verdiğini iddia etti. Malezya Dışişleri Bakanlığı, söz konusu notanın basına sızmasının ardından iç bir soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlıkları

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsızlık kazanan ülkeler arasında egemenlik iddialarının merkezinde yer alıyor. Çin, 1947 yılına dayanan haritalar ile bölgenin %80'inde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de hak iddialarına sahiptir. 2016 yılında, Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in bu tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirtmiştir.