DOLAR
34,19 0,08%
EURO
37,39 0,06%
ALTIN
2.879,97 -0,38%
BITCOIN
2.054.917,2 0,55%

Malezya, İsrail'in Lübnan'a Yönelik İhlallerini Kınadı

Malezya, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıları kınayarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 19:51
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 19:51

Malezya, İsrail'in Lübnan'a Yönelik İhlallerini Kınadı

Malezya'nın Şiddetli Kınaması

Malezya, İsrail'in Lübnan'a yönelik gerçekleştirdiği saldırıları sert bir dille kınadı. Malezya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, bu saldırıların uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na açıkça aykırı olduğu ifade edildi.

Uluslararası Hukuka Aykırı Eylemler

Açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik sürdürdüğü hava saldırıları ve kara harekatlarının, bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekildi. Malezya, saldırıların egemenlik ve toprak bütünlüğü ihlali olduğuna vurgu yaptı.

“Malezya, İsrail'in Lübnan'a karşı sürdürdüğü saldırganlığı kesinlikle kınamaktadır.” ifadeleri, açıklamanın odak noktalarından birini oluşturdu.

Ateşkes ve Tahliye Çabaları

Açıklamanın devamında, acil ateşkes çağrısı yapılırken, bölgedeki gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemenin tüm taraflar için hayati önem taşıdığına vurgu yapıldı. Ayrıca, Malezya'nın Beyrut'taki büyükelçiliği aracılığıyla Lübnan'daki Malezya vatandaşlarının tahliyesi için gerekli çalışmaların sürdüğüne de yer verildi.

İsrail'in Saldırılarındaki Yıkıcı Etki

İsrail ordusu, Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalarda yüzlerce hava saldırısı düzenleyerek Lübnan'ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerini hedef aldı. Yerel yetkililere göre, saldırılar sonucunda 1273 kişi hayatını kaybetmiş durumda; bu ölümler arasında 104 çocuk ve 194 kadın da bulunuyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de gerçekleştirilen bir hava saldırısında hayatını kaybetti. Karşılık olarak Hizbullah, İsrail'e roket ve füzelerle yanıt vermekte. Ancak, bu saldırılarda İsrail tarafında büyük hasar bildirilmediği belirtiliyor.

İsrail bombardımanları sonucu, Lübnan içinde yüz binlerce kişi yerinden olurken, göç dalgasının ülkedeki güney kesimlerinden başkent Beyrut'a ve kuzeye doğru devam ettiği bilgisi aktarılıyor. Ayrıca Suriye'ye de on binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.