DOLAR
34,24 -0,32%
EURO
37,58 0,86%
ALTIN
2.912,05 0,05%
BITCOIN
2.129.093,1 -2,39%

Mary Robinson'un İsrail ve ABD'ye Yönelik Eleştirileri

İrlanda'nın ilk kadın cumhurbaşkanı Mary Robinson, İsrail'in cezasızlıkla hareket ettiğini belirtti ve ABD'ye silah sağlamayı durdurma çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 17:48
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 17:48

Mary Robinson'un İsrail ve ABD'ye Yönelik Eleştirileri

Mary Robinson’un Açıklamaları

İrlanda'nın ilk kadın cumhurbaşkanı Mary Robinson, İsrail’in Orta Doğu’daki eylemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Robinson, ABD'nin İsrail’e silah sağlamayı durdurması çağrısında bulundu.

Uluslararası Cezasızlık ve İnsancıl Hukuk

Robinson, The Elders adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun başkanı olarak, İrlanda Radyo Televizyonu (RTE) Radio 1'de verdiği röportajda, uluslararası insancıl hukukun ihlal edilmesine dikkat çekti. "Dünyada, İsrail'in şimdiye kadar kırmızı çizgileri aşmasına göz yumuluyor," dedi.

Koz ABD’nin Elinde

Robinson, ABD’nin, İsrail üzerinde otoritesinin olduğunu ve bu durumun kullanılması gerektiğini ifade etti. "Amerika Birleşik Devletleri’nin, silah transferlerini durdurması mutlaka şart," dedi. Eski cumhurbaşkanı, "Silah transferleri, uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği bir bağlamda haklı gösterilemez," ifadesini kullandı.

Avrupa’nın Rolü

Robinson, ABD’nin bu adımı atmasının Avrupa’yı da etkileyeceğini vurgulayarak, "Şu anda ihtiyaç duyulan da budur; çünkü İsrail Gazze'de yaptıklarından sıyrıldı ve bir bedel ödemedi," dedi.

İran ve Tansiyon

Robinson, ayrıca, İran'ın İsrail’e yönelik füze saldırılarına karşı misilleme ihtimalinin gündemde olduğunu belirtti. "Elbette İran’ın İsrail’e füze göndermesini desteklemiyoruz, fakat tansiyonu düşürmek ve bu tür eylemlerin savaşı tetikleyebileceğini unutmamalıyız," ifadelerini kullandı.

The Elders, 2007 yılında, eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela tarafından dünya çapında tanınmış kişileri bir araya getirerek kurulmuştur.