DOLAR
34,18 0,05%
EURO
37,84 0,1%
ALTIN
2.926,59 0%
BITCOIN
2.077.819,95 0,06%

Mescid-i Aksa ve Harem-i İbrahim Camisi'ndeki İhlallere Dikkat Çekildi

Eylül ayında Mescid-i Aksa'ya 21 baskın düzenlendi, Harem-i İbrahim Camisi'nde 69 vakit ezan engellendi.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 16:40

Mescid-i Aksa ve Harem-i İbrahim Camisi'ndeki İhlallere Dikkat Çekildi

İsrail'in Eylülde Aksa'ya Yönelik Baskınları

Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı, eylül ayında işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya 21 baskın yapıldığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'nde ise 69 vakit ezanın engellenmesi gibi ciddî ihlallerin gerçekleştiği bildirildi.

Talmudik Ritüeller ve Ezan Engelleri

İsrailli grup, Mescid-i Aksa'nın avlusunda Talmudik ritüeller icra ederken, bağlantılı olarak İsrail Meclis üyesi Moshe Feiglin'in de gözlemlendiği kaydedildi. Filistin topraklarındaki bu baskıların artmaması için uluslararası toplumun acil müdahale çağrısı yapıldı.

Harem-i İbrahim Camisi'nde Uygulanan Yasaklar

Harem-i İbrahim Camisi'nde 1994 yılından beri uygulanan yasaklar neticesinde, cuma ve cumartesi günleri bazı ezanların okunmasına izin verilmiyor. Bunun yanı sıra, İsrail bayramları gerekçe gösterilerek de ezan yasakları uygulanıyor.

Mescid-i Aksa'nın Durumu

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, İsrail'in tek taraflı aldığı kararla 2003 yılında Yahudilerin baskınlarına açılmıştır. Ürdün'e bağlı vakıflar da bu durumu engellemeye çalışmasına rağmen, baskınlar devam etmektedir.

Yahudiler, Mescid-i Aksa altında "Süleyman Mabedi kalıntıları" olduğu iddialarıyla kazı faaliyetleri yürütmektedir. \"Müslümanların kutsal mekanlara ibadet etme haklarının korunması\" için ise tüm tarafların dikkatini çekmek gerekmektedir.