DOLAR
34,22 -0,26%
EURO
37,72 0,22%
ALTIN
2.922,01 -0,3%
BITCOIN
2.084.168,61 -0,3%

Meyve Sineği Beyin Haritası Çıkartıldı

Bilim insanları, meyve sineğinin beyin haritasını çıkararak nöron sayısını 140 bin olarak belirledi.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 12:41
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 12:41

Meyve Sineği Beyin Haritası Çıkartıldı

Meyve Sineğinin Beyin Haritası İlk Kez Tamamlandı

Son araştırmalar, meyve sineği üzerinde yapılan kapsamlı çalışmalarda önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığını gösteriyor. Bilim insanları, bu küçücük canlıların beyin yapısının tam haritasını çıkarmayı başardı. Yapılan bu yeni çalışma sayesinde, meyve sineğinin beyninde 140 binin üzerinde nöron tespit edildi.

Devrim Niteliğinde Keşifler

Haber kaynaklarına göre, bilim insanları meyve sineği beynindeki nöronların sayısının daha önceki araştırmalarda yaklaşık 3 bin olarak değerlendirildiğini belirtiyor. Ancak, bu yeni çalışma sonucunda, araştırmacılar bir meyve sineğinin haşhaş tohumundan daha küçük olan beyninde neredeyse 140 bin nöron bulunduğunu ortaya çıkardılar. Bu nöronlar, birbirleriyle yaklaşık 50 metrelik bir bağlantı ağı oluşturuyor.

Sinyaller ve Sinir Devreleri

Bu haritalama çalışması sayesinde bilim insanları, "sorgulayıcı" nöronlar ve "yayıncı" nöronlar gibi farklı bilgi türlerini koordine eden sinir devrelerini keşfetti. Ayrıca, meyve sineklerinin yürürken durmasına sebep olan belirli bir sinir devresi de tespit edildi.

Bilimin Geleceğine Işık Tutuyor

Princeton Üniversitesi'nde görevli nörobiyolog Mala Murthy, elde edilen bu verilerin, "ilk kez herhangi bir karmaşık beynin tam bir haritasına sahip olunduğunu" gösterdiğini belirtti. Araştırmaların sonuçları, Nature dergisinde yayımlandı ve bu haritalamanın diğer türlere, özellikle insanların 86 milyar nöron barındıran beyinlerine ilişkin çalışmalara rehberlik edebileceği ifade ediliyor.