Yerli Simülatörle Üçlü Pist Operasyonları Eğitimi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli eğitim simülatörünün üçlü pist operasyonları için kullanılacağını açıkladı. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, simülatörde önemli güncellemeler yapıldığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda eş zamanlı bağımsız üçlü pist operasyonları başlatacaklarını ve burada hava trafik kontrolörlerine yerli simülatörde destek eğitimi vereceklerini kaydetti. Uraloğlu, "360 derece görsel kule ortamında oluşturduğumuz modellemelerle verilen eğitimlerde havalimanlarının 3 boyutlu modelleri kullanılacak. Bu sayede Avrupa'da bir ilk olacak olan bu uygulama, hava trafik kontrolörlerimizin eğitim süreçlerine katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, simülatörün hava trafik kontrolörlerine verilen eğitim kapasitesini artırdığına dikkat çekti. Yerli simülatörle stajyer hava trafik kontrolörlerinin teorik bilgilerini gerçekçi senaryolarla pekiştirdiğini vurgulayan Uraloğlu, "Ayrıca, aktif görevdeki hava trafik kontrolörlerinin ileri düzey eğitimler ve zorlu operasyonel senaryolarla deneyim kazanmalarına imkan tanıyacağız." dedi.
Eğitim Alt Yapısında Yeni Gelişmeler
Bakan Uraloğlu, yerli simülatör projesi kapsamında Esenboğa Havacılık Akademisi'ne, DHMİ tarafından geliştirilen iki adet 180 derece meydan kontrol simülatör sisteminin kurulduğunu duyurdu. Ayrıca, Ankara'da bulunan Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne 21 pozisyonlu Yaklaşma ve Saha Kontrol Simülatör Sistemi'nin kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirtti.
Uraloğlu, mevcut simülatör sistemlerine Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 3 boyutlu simülatör modellerinin entegre edildiğini ifade ederek, eğitim süreçlerinin daha geniş kapsamlı bir şekilde sürdürüleceğini vurguladı.