Türk İletişim ve Konumlandırma Teknolojisinde Yeni Bir Dönem
Türkiye'nin özel bir firma tarafından üretilen en büyük uydusu FGN-100-d1, Fergani Uzay tarafından geliştirildi. Bu milli uydu, 22.09'da ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılmasının ardından yörüngesine başarıyla yerleşti.
Uzay Görevinde İlk Adım Başarıyla Atıldı
Fergani Uzay'ın Konumlandırma Takım Uydu Projesi çerçevesinde fırlatılan FGN-100-d1, 102 kilogram ağırlığında olup Rideshare Programı kapsamında Transporter-12 görevi ile uzaya gönderildi. Fırlatmanın ardından yaklaşık 62 dakika içinde, 23.11'de yörüngesine başarıyla oturdu ve telemetri verileri ileterek göreve başladı.
Selçuk Bayraktar'ın Vizyonu ve Gelecek Hedefleri
FGN-100-d1'in fırlatma süreci, Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından, Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden yakından takip edildi. Bayraktar, "Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Bu projeyi tümüyle öz kaynaklarımızla yürüttük," dedi.
Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemi
Bayraktar, 5 yıl içinde 100 uydu ile Uluğ Bey adını verdikleri küresel konumlama sistemini geliştirmeyi hedeflediklerini duyurdu. Ayrıca, 50 tonluk fırlatma aracı geliştirme çalışmalarına da devam ettiklerini belirtti.
Gelişmiş Teknoloji ve Veri İletişimi
FGN-100-d1, Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) 510 kilometre irtifada görev yapacak olup yörüngede 7,6 km/saniye hızla hareket edecek. Günde yaklaşık 15 kez dünya turu atması planlanıyor. Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan bu uydu, konumlandırma ve haberleşme alanında önemli testler gerçekleştirecek.
Uzay Ekosistemine Katkı
Fergani Uzay mühendislik ekibi, geliştirme sürecinde yerli yazılım entegrasyonu ve yeşil itki teknolojilerinin testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Bu proje sayesinde Türkiye'nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojileri konusundaki hedefleri ileri taşınıyor.
FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme yolculuğu Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden takip edildi.
FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme yolculuğu Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden takip edildi.