DOLAR
33,99 0,19%
EURO
38,01 -0,15%
ALTIN
2.834,56 -1,18%
BITCOIN
2.158.042,69 -5,34%

Muhit Dergisi'nden İsmail Haniye ve D. Mehmet Doğan'a Özel İhtimam

Muhit dergisi, İsmail Haniye ve D. Mehmet Doğan'ı mercek altına alan yazılarıyla okuyucularına birikimlerini sunuyor.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 15:58
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 15:58

Muhit Dergisi'nden İsmail Haniye ve D. Mehmet Doğan'a Özel İhtimam

Muhit Dergisi'nin Özel Sayısı

İbrahim Tenekeci'nin genel yayın yönetmenliğini üstlendiği edebiyat ve düşünce dergisi Muhit, 57. sayısında Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'ı dosya konusu yaparak okurlarına sundu.

İsmail Haniye'ye Dair Yazılar

Muhit'in “İlahi rızanın peşinde bir şehit: İsmail Haniye” başlıklı dosyasında, Adem Özköse, Kemal Öztürk ve Samet Doğan şahitliklerini paylaşırken, Bekir Salih Yaman Haniye'nin biyografisini kaleme aldı. Ayrıca Mustafa Özel, Halil İbrahim İzgi, İsmail Halis, Turan Kışlakçı ve Süleyman Ceran yazılarıyla dosyaya katkıda bulundu.

D. Mehmet Doğan'ı Anlamak

D. Mehmet Doğan hakkında TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından yazılan “Filozofça Bir Hayat: D. Mehmet Doğan” başlıklı yazıda, Doğan'ın insani erdemler taşıyan bir mütefekkir olduğu vurgulanıyor. Arıcan, Doğan'ın "çok çalışkan, sorgulayıcı ve eleştirel bakış açısına sahip" bir kişi olduğunu belirtiyor.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Doğan'ın "hayatını hakka uydurmayı tercih eden bir mesuliyet adamı" olduğunu ifade ederken, Doğan’ın kültürel meseleler üzerinde durarak toplumun birçok alanında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Yazar Murat Erol, D. Mehmet Doğan’ın vicdan ve samimiyeti düşüncelerinin temelini oluşturduğunu dile getirirken, Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Doğan’ın milletinin derdiyle dertlenerek değerlerine sahip çıktığını belirtti.

Türkçe Konusundaki Duyarlılığı

İbrahim Tenekeci, Doğan’ın Türkçeye duyduğu hassasiyetin, özellikle milli değerlerle bütünleştiğini vurguladı. Yazar Kamil Yeşil ise Doğan’ın eserlerinin, Batılılaşma konusundaki eleştirilerini sunan önemli birer belgeler olduğunu ifade etti.

Eklemeler ve Katkılar

Muhit'in bu sayısında ayrıca geçen ay vefat eden Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan hakkında bir yazı ile dijital faşizm, sömürgecilik ve Filistin davasına yönelik sansür konularında değerlendirmelere yer verildi. Dergi, Hasan Aycın'ın çizgisi ve birçok yazarın eserleriyle zenginleştirildi.