DOLAR
34,16 0,22%
EURO
37,78 0,22%
ALTIN
2.902,97 0,75%
BITCOIN
2.066.300,32 0,74%

NATO Genel Sekreteri Rutte, Ukrayna'ya Tarihi Ziyaret Gerçekleştirdi

Mark Rutte, Ukrayna'daki ilk resmi ziyaretinde NATO'nun desteğinin süreceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 14:55
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 14:55

NATO Genel Sekreteri Rutte, Ukrayna'ya Tarihi Ziyaret Gerçekleştirdi

NATO Genel Sekreteri Rutte'nin Ukrayna Ziyareti

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, görevi devraldıktan sonra ilk resmi ziyaretini Ukrayna'ya yaptı ve burada desteklerin artacağı mesajını verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı ile Ortak Basın Toplantısı

Rutte, 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den görevi devralmasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kiev'de bir araya geldi. Ortak basın toplantısında Rutte, "Görevimin başlangıcında Ukrayna'ya gelerek size, Ukrayna halkına ve izleyen herkese yeni Genel Sekreter olarak NATO'nun, Ukrayna'nın yanında olduğunu açıkça göstermek benim için çok önemliydi." dedi.

Ukrayna'ya Destek Sürecek

Rutte, Ukrayna'nın desteklenmesinin NATO’nun önceliklerinden biri olduğunu belirterek, "Ukrayna'yı desteklemeye kararlıyız çünkü güvenliğiniz bizim için önemli ve özgürlük için verdiğiniz mücadele temel ilke ve değerlerimizi yansıtıyor." şeklinde konuştu.

Savaş Döneminde Artan Destek

2022'de başlayan savaşın ardından müttefiklerin Ukrayna'ya sağladığı desteklerin "benzeri görülmemiş" olduğunu kaydeden Rutte, "Ukrayna'nın daha fazlasına ihtiyacı olduğunu ve desteğin artacağını biliyoruz." dedi.

Ukrayna'nın NATO Üyeliği

Rutte, müttefiklerin Washington'daki zirvede "Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolun geri dönülemez olduğu" konusunda mutabık kaldıklarını hatırlatarak, "Ukrayna NATO'ya her zamankinden daha yakın ve siz ittifakımızın bir üyesi olana kadar bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ulusal Kararlar ve Askeri Hedefler

Rus füzeleri ve insansız hava araçlarıyla ilgili sorulara yanıt veren Rutte, "Müttefik topraklarını ihlal eden insansız hava araçlarının ya da füzelerin düşürülmesi elbette ulusal makamların vereceği bir karardır." açıklamasında bulundu. Ayrıca, Ukrayna'nın müttefik ülkelerden aldığı silahları Rusya'nın askeri hedeflerine yönelik kullanma talebine dair nihai kararın müttefik ülkelere ait olduğunu vurguladı.