DOLAR
34,07 -0,23%
EURO
38,02 -0,05%
ALTIN
2.833,44 -0,25%
BITCOIN
2.139.038,8 0,46%

Pakistan Ordusu Belucistan'da Militanlar Üzerine Operasyon Başlattı

Belucistan'daki saldırının ardından Pakistan ordusu 37 militan öldürdüğünü açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 22:12
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 22:12

Pakistan Ordusu Belucistan'da Militanlar Üzerine Operasyon Başlattı

Pakistan'da Belucistan'da Militanlara Yönelik Operasyon

Pakistan ordusu, Belucistan eyaletinde sivilleri hedef alan bir silahlı saldırı sonrası geniş kapsamlı askeri operasyonlar başlattı. İlgili açıklama, Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) tarafından yapıldı ve operasyonda 37 militanın etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Hayber-Pahtunhva'daki Çatışmalar

Açıklamada, Hayber-Pahtunhva eyaletindeki Tirah Vadisi'nde gece boyunca 12 militanın öldürüldüğü ve toplamda etkisiz hale getirilen militan sayısının 37'ye ulaştığı ifade edildi. Operasyonlarda 14 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği bilgisi geldi.

Ölümcül Saldırı ve Sonrası

26 Ağustos'ta Belucistan'ın Musakhel ilçesindeki Rarasham bölgesinde gerçekleşen bir saldırıda, militanlar yolcuları indirip kimlik kontrolü yaptıktan sonra ateş açmıştı. Bu saldırıda 23 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Olayın ardından Pakistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, militanlarla mücadelede kararlılık mesajı vererek bu tür saldırıları kınadı. Önceki aylarda da benzer saldırılar yaşanmış, özellikle Pencab'dan gelen yolcular hedef alınmıştı.

Belucistan Kurtuluş Ordusu'nun Rolü

Belucistan'daki bu saldırıların sorumlusunun Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) olduğu öne sürüldü. BLA, Belucistan'ın Pakistan'dan bağımsızlığını talep eden bir grup. Ayrıca, Pakistan'da son yıllarda artan benzer saldırıların, bölgedeki etnik grupların haklarını savunduğunu iddia eden militanlar tarafından gerçekleştirildiği biliniyor.

Pakistan yönetimi, Taliban'ın Afganistan'dan saldırıları organize ettiğini iddia ederken, Afgan hükümeti bu suçlamaları reddediyor. Belucistan, doğal kaynaklar bakımından zengin ancak gelişmişlik açısından geri kalan bir bölge olarak dikkat çekiyor.

Pakistan Çatışma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre, geçtiğimiz yıl Belucistan'da en az 170 militan saldırısı gerçekleşti ve bu olaylar 151 sivil ile 114 güvenlik gücünün ölümüne neden oldu.