Rahim Ağzı Kanserine Karşı Aşılama Çağrısı: Prof. Dr. Faruk Buyru Açıklıyor

Prof. Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserini önlemede aşının önemine dikkat çekti ve topluma aşı yapılmasını önerdi.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 14:45
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 14:45

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Aşılama Çağrısı: Prof. Dr. Faruk Buyru Açıklıyor

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Aşı Önerisi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, erken tanıyla kolayca önlenebilen rahim ağzı kanserine karşı aşı olmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.

HPV ve Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi

Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu, bu hastalığına neden olan Human Papilloma Virüsü (HPV)'nün önemli bir etken olduğunu belirtti. Aşının, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde engelleyebileceğini söyledi.

Aşının Önemi ve Tarama Yöntemleri

Buyru, rahim ağzı kanserini önlemenin iki ana yolunun olduğunu şu şekilde ifade etti: "Bütün topluma, belirli yaş aralığında kız ve erkek çocuklarına aşı yapılması gerekir. HPV'yle ilişkili bir enfeksiyon hastalığı olduğu için aşı ile hastalığın önlenmesi mümkündür. Ayrıca, 21 yaş üzerindeki kadınların HPV açısından taranması şarttır."

Türkiye'nin HPV Tarama Başarısı

Türkiye'nin, HPV tarama programıyla başarılı bir ülke olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Buyru, gelişmiş ülkelerde hem aşının hem de tarama yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulandığı takdirde rahim ağzı kanserinin daha az görüldüğünü ifade etti. Gelişmemiş ülkelerde ise bu hastalığın oldukça yaygın olduğunu belirtti.

Ücretsiz Tarama Seçenekleri

Prof. Dr. Buyru, Sağlık Bakanlığı'nın KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve aile hekimliklerinde ücretsiz HPV tarama yöntemlerini uyguladığını aktardı. Uygun kadınlar için bu tarama işlemlerinin sağlandığını ve şüpheli bir durum tespit edildiğinde daha ileri yöntemlerle tanı ve tedavi süreçlerinin başlatıldığını belirtti.

Vatandaşlara Öneriler

21 yaşından sonra cinsel aktivite gösteren kadınlar için bu tarama yöntemlerinin önerildiğini belirten Buyru, cinsel ilişki yaşamayan kadınların tarama yaptırmasının gereksiz olduğunu açıkladı. Eğer bir kadın daha önce cinsel ilişkiye girmişse, 21 yaşından sonra mutlaka HPV taraması veya smear testi yaptırması gerektiğini ve bu testlerin belirli aralıklarla tekrarlanması gerektiğini vurguladı.