DOLAR
34,25 -0,34%
EURO
37,81 0,31%
ALTIN
2.927,14 -0,47%
BITCOIN
2.099.312,69 -0,92%

Sağlık Bakanlığı Normal Doğumu Teşvik İçin Yeni Planı Açıkladı

Normal doğum oranlarını artırmak için Sağlık Bakanlığı yeni eylem planlarını hayata geçiriyor.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 11:01
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 11:01

Sağlık Bakanlığı Normal Doğumu Teşvik İçin Yeni Planı Açıkladı

Türkiye'de Sezaryen Oranları Alarm Veriyor

Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği %15 oranının çok üzerinde seyreden sezaryen oranları, özel hastanelerde %78'i bulmuş durumda. Bu durum karşısında, Sağlık Bakanlığı, Normal Doğum Eylem Planı ile yeni adımlar atmaya başladı.

Gebe Okulları ve Ebe Yetkilendirmeleri

Bakanlık tarafından hazırlanan bu plan kapsamında, kamu, üniversite ve özel hastanelere Gebe Okulu kurma zorunluluğu getirilecek. Ayrıca, ebelerin görev ve yetkileri genişletilecek, sezaryen ameliyatlara yönelik denetim ve takip çalışmaları yapılacak.

Mobil Uygulama ve Toplum Bilgilendirmesi

Anne adaylarına gebelik süreçleri hakkında bilgi vermek amacıyla Annelik Yolculuğu adlı bir mobil uygulama geliştirilecek. Bu uygulamayla anne adayları, süreçleriyle ilgili doğru bilgilere kolaylıkla ulaşabilecekler. Ayrıca, toplumsal bilinçlendirme amacıyla kamuya açık bilgilendirme kampanyaları düzenlenecek.

Sezaryen Ameliyatlarına Denetim

Sezaryen oranlarını düşürmek için hastanelerde denetimler yapılacak ve primer sezaryen oranları da performans kriterlerine dahil edilecek. Sezaryen oranı yüksek olan hastaneler, kök nedenlerin belirlenmesi amacıyla düzenli ziyaretler alacak.

Veriler ve Gelecek Projeksiyonu

2022 yılında Türkiye'de sezaryen oranı %62,8 olarak tespit edildi. Üniversite hastanelerinde bu oran %75'e ulaştı. Özel hastanelerdeyse %78,1 seviyesine çıktı. Bakanlık, normal doğumu özendirmeye yönelik yaptığı bu çalışmalarla, sezaryen oranlarının düşürülmesini hedefliyor.