Scholz'dan Yeni Vatandaşlık Yasası İptali İsteğine Sert Tepki

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni vatandaşlık yasasının iptal edilmesi isteğine karşı durdu ve birliği savundu.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 19:58
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 19:58

Scholz'dan Yeni Vatandaşlık Yasası İptali İsteğine Sert Tepki

Scholz, Ülkedeki Birliği Koruma Vurgusu Yaptı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birlik partilerinin (CDU-CSU) Başbakan adayı Friedrich Merz'in yeni vatandaşlık yasasını değiştirmek istemesine sert bir yanıt verdi. Yayınladığı video mesajda, Merz'in çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasayı iptal etme talebinin kendisini rahatsız ettiğini belirtti.

"Geriye Dönüş Tehdidi"

Scholz, bu talebi "bir geriye dönüş tehdidi" olarak nitelendirerek, "Buna izin vermemeliyiz. Bölünme, bizim yolumuz olamaz ve olmamalıdır. Birliktelik bizim yolumuz olmalıdır" dedi. Geçen yıl yürürlüğe giren ve çifte vatandaşlığa imkan tanıyan yeni yasayı büyük bir başarı olarak değerlendiren Scholz, bu yasanın sosyal demokrat bir siyasetin sonucu olduğunu vurguladı.

Yeni Yasa ile Gelen Kolaylıklar

Yeni vatandaşlık yasasının sağladığı kolaylıklar arasında, Alman vatandaşı olmak isteyenlerin mevcut vatandaşlıktan vazgeçme zorunluluğunun kalkması yer alıyor. Scholz, "Artık vatandaşlığa geçmek için mevcut vatandaşlıktan vazgeçmek gerekmiyor" diyerek, bu değişikliğin göç geçmişine sahip insanlar için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Almanya'nın Göç İlişkisi

Scholz, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunun altını çizerken, "Ülkemizde her dört kişiden biri göç geçmişine sahiptir. Bu da 25 milyon kadın, erkek ve çocuk demektir" dedi. Ayrıca, SPD milletvekili Macit Karaahmetoğlunu örnek göstererek, SPD ve Türk-Alman toplumu arasındaki işbirliği için mücadele eden milletvekillerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Almanya'da yeni vatandaşlık yasası 27 Haziran 2024'te yürürlüğe girmiştir. Bu yasa ile yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilmiş ve bazı durumlarda bu süre 3 yıla kadar düşürülmüştür.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen çocukların, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak Almanya'da ikamet etmesi şartıyla Türk kökenli vatandaşlık hakkı kazanmaları sağlanmıştır. Böylece, ülke genelinde entegrasyon sürecinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.