DOLAR
34,28 0,01%
EURO
37,07 0,02%
ALTIN
3.022,02 0,19%
BITCOIN
2.349.615,32 -1,12%

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Savaşta İnisiyatif Rusların Elinde

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya-Ukrayna Savaşı ve ülkesinin durumu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 12:44

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Savaşta İnisiyatif Rusların Elinde

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Savaşta İnisiyatifin Rusların Elinde Olduğunu Açıkladı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Politico dergisine verdiği bir röportajda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda inisiyatifin Rusların elinde olduğunu belirtti. Vucic, ülkesinin Rusya ile olan ilişkilere ek olarak, Sırbistan'da son zamanlarda protestolara yol açan lityum madenciliği konusunu da ele aldı.

Çin ve ABD ile İlişkiler

Vucic, Çin ve ABD ile iyi ilişkilere sahip olduklarını vurgularken, yaklaşan ABD seçimlerine dair duyduğu bazı tercihler olduğunu ancak bunları ifade etmeyeceğini dile getirdi.

Avrupa Birliği Yatırımları

Vucic, Sırbistan'ın en büyük yatırımlarını Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa Birliği ülkelerinden aldığını hatırlattı. "Onların Sırbistan'ın toprak bütünlüğüne verdiği destek önemli," ifadesini kullandı.

Lityum Madenciliği Üzerine Düşünceler

Protestolara yol açan lityum madenciliği hakkında konuşan Vucic, "Balkanlar'da ne zaman yeni bir adım atmak isteseniz, ilk başta herkes buna karşı çıkıyor," diye belirtti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Putin ile İlişkisi

Vucic, Vladimir Putin ile olan ilişkisinden bahsederek, kendisini "Rus kuklası ve Rus ajanı" olarak nitelendirenlerin sadece "aptallar" olduğunu ifade etti. Vucic, Putin ile son 2,5 yıldır herhangi bir iletişimde bulunmadığını açıkladı.

Vucic, Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında ise, "Savaş alanında inisiyatif Rusların elinde. Başlangıçta Batı, Ukrayna savunmasına yatırım yapmanın ve onları finanse etmenin Rusya’nın nispeten zayıf ekonomisi dolayısıyla kolay olacağını düşünüyordu. Şu an bu çok daha zor hale geliyor," dedi.

Son olarak, Sırp lideri, Avrupalı meslektaşlarının "dünyadaki en zeki insanlar" olduğunu belirterek, farklı düşünenleri dinlemek istemediklerini ileri sürdü.