DOLAR
34,16 0,23%
EURO
37,74 0,31%
ALTIN
2.913,49 0,39%
BITCOIN
2.056.453,64 1,21%

Şişe Burunlu Yunusların İletişim Tarzı: Gülümseme Benzeri Yüz Hareketleri

Yunuslar, sosyal etkileşimlerinde gülümsemeye benzer yüz ifadeleri kullanıyorlar.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 16:06
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 16:06

Şişe Burunlu Yunusların İletişim Tarzı: Gülümseme Benzeri Yüz Hareketleri

Şişe Burunlu Yunuslarla İletişimde Yeni Bir Bulgu

İtalya'daki bir akvaryumda gerçekleştirilen dikkat çekici bir araştırma, şişe burunlu yunusların sosyal etkileşimlerinde gösterdikleri yüz hareketlerinin, gülümsemeye benzer olduğunu ortaya koydu.

Araştırma Ayrıntıları

Başkent Roma'daki bir akvaryumda, 11 yunus (6'sı erkek) üzerinde yapılan gözlemler sonucunda, bu deniz memelilerinin karşılıklı iletişim kurarken ağızlarını açarak, pozitif bir tepki olarak gülümseme benzeri hareketler geliştirdiği tespit edildi.

Yüz Hareketleri ve Tepkiler

Yunusların, diğer yunuslarla olan etkileşimlerinde %33 oranında bu yüz hareketlerine karşılık verdikleri gözlemlendi. Ancak, yalnız başlarına ya da insanlar ile iletişim kurarken bu tür yüz ifadelerinden genellikle kaçındıkları kaydedildi.

Uzman Görüşü

Araştırmanın yürütücülerinden Elisabetta Palagi, açık ağız ifadelerinin birçok memelide gözlemlendiğini belirterek, bu davranışın hem yunuslarda hem de benzer davranışlar sergileyen diğer memeliler arasında karmaşık sosyal etkileşimlerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Sonuç ve Yayın

Palagi, bu tür sosyal ifadelerin, "oyun, yardımlaşma ve eğlence" gibi iletişim sinyalleri verdiğini ekledi. Araştırmanın sonuçları ise iScience dergisinde yayımlandı.