DOLAR
34,14 -0,14%
EURO
38,02 0,29%
ALTIN
2.878 -0,12%
BITCOIN
2.166.852,79 -0,48%

Sudan'da İnsani Yardım Çağrısı: Burhan'dan HDK'ya Baskı Talebi

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, BM'den insani yardım için HDK'ya baskı yapılmasını istedi ve süregelen savaşı ele aldı.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 09:20
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 09:20

Sudan'da İnsani Yardım Çağrısı: Burhan'dan HDK'ya Baskı Talebi

Sudan'da İnsani Yardım İçin Harekete Geçildi

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ülkede süregelen çatışmalardan etkilenenlere yönelik insani yardım girişimine destek çağrısında bulundu.

BM ile Görüşme

Burhan, Port Sudan'daki ofisinde BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed ile bir araya geldi. Toplantıda, Sudan'da insani yardımların etkin şekilde ulaşabilmesi için Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) üzerinde baskı yapılmasını istedi.

Yardım Konvoylarına Engel Olunuyor

Burhan, görüşmede, "Yardım konvoylarına el koyan ve vatandaşa yardım ulaştırmayı engelleyen isyancılar (HDK) üzerinde daha fazla baskı yapılmasını istiyoruz," dedi. Bu bağlamda, Sudan hükümetinin güvenli koridor açma yönündeki çabaları da paylaşıldı.

İnsani Yardımda İşbirliği

Amina J. Mohammed, Sudan hükümetinin gıda dağıtım konusundaki işbirliği çabalarını takdir etti. "Sudan'daki insani krizin çözümü, insani alandaki tüm aktörlerin ortak çabasını gerektiriyor," diye ekledi.

Çatışmanın Sürekliliği

Sudan'daki iç savaş, Ömer el Beşir döneminin sona ermesinin ardından başladı ve 500 gündür devam ediyor. Nisan 2023'te patlak veren çatışmalarda, ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi ülkenin farklı bölgelerinde sürüyor.

BM verilerine göre, Sudan'daki çatışmalar sonucu 18,800'den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma muhtaç durumda.

Uluslararası Çabalar

Sudan'daki savaşı sona erdirmek için öncülük eden Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır ve diğer komşu ülkelerin barış girişimleri sonuçsuz kalmıştır.