DOLAR
34,15 0,19%
EURO
37,77 0,2%
ALTIN
2.917 0,27%
BITCOIN
2.069.125,61 0,56%

Tunus Nahda Hareketi: Seçimlerde Demokratik Ortam Eksikliği

Nahda Hareketi, Tunus'taki cumhurbaşkanlığı seçimleri için demokratik koşulların uygunsuz olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 19:05
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 19:05

Tunus Nahda Hareketi: Seçimlerde Demokratik Ortam Eksikliği

Tunus'ta Seçim Ortamı Tartışmaları

Tunus'taki Nahda Hareketi, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülke genelinde uygun demokratik koşulların bulunmadığını duyurdu. Hareket, Facebook sayfasından 6 Ekim'de düzenlenecek seçimlere yönelik bir açıklama yayımladı.

Seçim Sürecindeki Endişeler

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Kays Said’in rakipleri hakkında yapılan cezai kovuşturmaların ve seçim kampanyası süresince aleyhlerinde alınan kararların, seçim sürecini güvenilmez hale getirdiği ifade edildi. Bu durumun, halkın iradesini ifade edebilmesine engel olduğu vurgulandı.

Şeffaflık Problemleri

Nahda Hareketi, seçimlerin, Tunus halkının egemenliğini ifade etmesi gereken bir fırsat olması gerektiğini belirtirken, mevcut sürecin şeffaflık kaybına uğradığını ve ciddi hukuki ile siyasi ihlallerin meydana geldiğini kaydetti. Yüksek Seçim Kurulu’nun, seçim sürecinin adaletini sağlama görevini yeterince yerine getiremediğini belirttiler.

Adaylık İtirazları ve Mahkeme Süreci

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak üzere başvuran 17 adaydan 3’ünün başvurusu kabul edilirken, itirazlar gündeme geldi. Mahkeme, bazı adayların önünde herhangi bir engel olmadığını belirtse de, Yüksek Seçim Kurulu, mahkeme kararlarını dikkate almadığını açıkladı.

Öte yandan, Ayaşi Zamal hakkında çıkarılan hapis cezasının kesinleşmemesi nedeniyle cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi durumlardaki belirsizlikler devam ediyor. Mahkemenin kararına itiraz edilmesi bekleniyor.