DOLAR
34,25 -0,34%
EURO
37,79 0,37%
ALTIN
2.929,18 -0,54%
BITCOIN
2.107.797,03 -1,33%

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Basın Açıklamaları ve Sevkıyat Planları

MSB, Lübnan'da tahliye harekatı ve askeri tatbikatlarla ilgili güncel bilgileri paylaştı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 12:30
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 12:30

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Basın Açıklamaları ve Sevkıyat Planları

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Kritik Açıklamalar

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında önemli konular hakkında bilgi verdi. MSB kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Lübnan'daki tahliye harekatıyla ilgili detayları aktardı. "Daha önce birçok tahliye harekatını başarıyla icra eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, öncelikle vatandaşlarımız olmak üzere yabancı ülke vatandaşlarının da Lübnan'dan güvenli bir şekilde tahliyesine yönelik planlama ve hazırlıklarını tamamlamıştır," ifadelerini kullandı.

Bölgesel Gerginlik ve Güvenlik Stratejisi

Toplantıda, İsrail'in Lübnan'a saldırısı ve İran'ın tepkisinin ardından bölgedeki gerginliğin artması üzerine sorulan bir soruya yanıt veren bakanlık kaynakları, "Milli Savunma Bakanlığı ve TSK olarak ülkemizin savunma ve güvenliğine yönelik gelişmeleri yakından takip ediyor, çok boyutlu bir güvenlik stratejisiyle değerlendiriyoruz," dedi. Ayrıca, TSK'nın ülkenin bekasına yönelik tehditleri bertaraf etme kapasitesinin altı çizildi.

Lübnan'daki Türk Vatandaşlarının Durumu

Bakanlık, Lübnan’daki Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin soruları da yanıtlayarak, gelişmelerin Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde takip edildiğinin altını çizdi: "Tahliyenin başlaması durumunda gerekli bilgilendirme devletimizin ilgili kurumları tarafından yapılacaktır."

Ramstein Flag-2024 Tatbikatı ile İlgili Açıklama

Yunanistan'da gerçekleştirilecek olan Ramstein Flag-2024 Tatbikatı'na katılım noktasında yaşanan gelişmelere de değinildi. MSB kaynakları, Yunanistan'ın tatbikat planlama dokümanında FIR hattını kendi hükümranlık alanı olarak göstermesi üzerine tatbikata katılımın sağlanamadığını belirtti.

Hava Gösterileri ve Tasarruf Tedbirleri

Tasarruf tedbirleri dahilinde Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK'ün hava gösterilerinin kısıtlandığı ancak, yoğun talep doğrultusunda Adana'da TEKNOFEST'te gösteri uçuşu yapılmasına karar verildiği açıklandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için İzmir'de bir hava gösterisinin planlandığı belirtildi.

Askeri Uçak Tedarikinde Son Durum

F-16 ve Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedarik süreciyle ilgili MSB kaynakları, "F-16 tedarikine ilişkin iki ülke arasındaki teknik görüşmeler devam etmektedir. Eurofighter Typhoon tedarikine yönelik olumlu gelişmeler beklenmektedir," ifadeleriyle durumu aktardı.