DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.129.727,9 0,37%

Türkiye'de Kök Hücre Nakilleri Avrupa ve ABD Standartlarına Ulaştı

Kök hücre nakil merkezi sayısı 100'ü geçti, Türkiye artık Avrupa ve ABD ile yarışıyor.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 11:02
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 11:07

Türkiye'de Kök Hücre Nakilleri Avrupa ve ABD Standartlarına Ulaştı

Türkiye Kök Hücre Nakillerinde Önemli Bir Aşama Kaydetti

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye'nin kök hücre nakili alanında Avrupa ve ABD standartlarına ulaştığını açıkladı. Kemik iliği nakli ve bağışının kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Erkurt, nakil sayısının her geçen yıl artarak 6.000’i geçtiğini belirtti.

TÜRKÖK Projesi ile Kök Hücre Bağışına Destek

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesinin Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay iş birliğiyle yürütüldüğünü kaydeden Erkurt, her yıl 200’ün üzerinde naklin gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

“Akraba dışı nakillerin %95’i TÜRKÖK sistemine kayıtlı gönüllü bağışçılar aracılığıyla yapılmakta.” dedi.

Kök Hücre Nakilleri Ücretsiz ve Kolay

Prof. Dr. Erkurt, Türkiye'de kemik iliği nakillerinin SGK tarafından karşılandığını ve sağlık turizmi kapsamında yurtdışından gelen hastalara da hizmet verildiğini ifade etti. Ayrıca, “Kök hücre bağışında bulunmak, sağlık açısından hiçbir risk taşımamakta. Ben de kök hücre bağışçısıyım, bu süreç son derece basit.” dedi.

Türkiye'de Mortalite Oranları Düşüyor

Kök hücre nakillerindeki ölüm riskinin %10’un altına düştüğünü belirten Erkurt, eskiden bu oranın %25 olduğunu kaydetti. “Artık kök hücre nakli yöntemleri, geçmişe göre çok daha güvenli.” diye ekledi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi...

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, akut lösemi, lenfoma, multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastaları için hayati önem taşıyan kök hücre nakli ve kök hücre bağışının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erkurt, Türkiye'nin artık kök hücre nakillerinde çok yüksek bir tecrübeye ve altyapıya sahip olduğunu, Avrupa ve ABD standartlarında hizmet sunduğunu bildirdi.