DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.149.789,32 -1,72%

Türkiye'nin Demografik Avantajları ve Ekonomi Gelişmeleri

Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı, Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha düşük; ekonomik gelişmeler önemli bir gündem maddesi.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 10:46
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 10:46

Türkiye'nin Demografik Avantajları ve Ekonomi Gelişmeleri

Türkiye'nin Demografik Avantajları

Türkiye, yaşlı nüfus oranıyla Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir konumda. Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı %10,2 olarak kaydedilirken, bu oran AB üyesi ülkelerin çoğundan düşüktü. Avrupa'da, yaşlı nüfus oranı en yüksek olan ülke İtalya (%24,5) olurken, onu Finlandiya takip ediyor. (Mert Davut/Ankara) (Grafikli)

BM Genel Kurulu'nda İsrail'le İlgili Reform Çağrıları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Gazze konusunda uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu ve "İsrail ve katliam şebekesinin" durdurulmasını talep etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise reform çağrılarına dikkat çekerek küresel kurumların parçalanacağının altını çizdi. (Şerife Çetin/New York) (Grafikli)

Türk Bankacılık Sektörü de Geçerli

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na göre Türk bankacılık sektörü güçlü bir sermaye yapısını koruyor. EBRD Finansal Kurumlar Yönetici Direktörü Francis Malige, yatırım seviyelerinin 600 milyon avro civarında olduğunu ve yıl sonuna kadar bu yatırımların süreceğini belirtti. Ayrıca, Türk bankacılık sektöründeki karlılığın sağlıklı olduğunu ifade etti. (Emirhan Yılmaz-Nuran Erkul/Istanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Petrol Ticaretinde Doların Geleceği

Çin yuanının ham petrol ticaretinde ABD dolarının yerine geçmesinin uzun süreceği öngörülüyor. Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, doların kullanımı azaltma sürecinin yavaş ilerlediğini aktardı. (Duygu Alhan/Ankara)

Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 Projesi ve Türk Yatırımları

Eyüp Vural Aydın, Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 projesinin büyük bir yatırım potansiyeli barındırdığını belirtti. Bu proje için yapılacak yatırımların 500 milyar dolarla 1 trilyon doları bulabileceğini ifade etti. (Muhammet Fatih Kabasakal/Istanbul) (Fotoğraflı)

Yaşlı Nüfusun Geleceği

Dünya genelinde 2030 yılına kadar yaşlı nüfusun gençleri geçeceği öngörülüyor. 2050'de 65 yaş üstü nüfusun iki katına çıkarak 1,6 milyar kişi olacağı tahmin ediliyor. Dünyada en yaşlı nüfusa sahip ülke ise Japonya. (Ecem Şahinli Öğüç/Ankara) (Grafikli)

Kahve İhracatı Artışı

Türkiye, son 5 yılda kahve ihracatında önemli bir gelir elde etti. 2020 yılında 20,2 milyon dolarlık kahve ihracatı yaparken, bu rakam 2023'te 39,7 milyon dolara yükseldi. (Seda Tolmaç/Ankara)

Konya'da Ada Satışı

Konya'da, Beyşehir Gölü'nde yer alan 550 bin metrekarelik Çeçen Adası, sahibi tarafından satışa sunuldu. Adayla ilgili bilgi veren muhtar Ali Navruz, adanın bedelinin 165 milyon lira olarak belirlediğini ifade etti. (Abdullah Doğan/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Belçika'da Türk Toplumu ve İsmail Erdoğdu

1964 yılında Belçika’ya göç eden İsmail Erdoğdu, maden ocağında başlayan hayatına 25 yıldır saz öğretmeni olarak devam ediyor. Erdoğdu, türküleriyle göç hikayesini nesilden nesile aktarıyor. (Selen Valente/Brüksel) (Fotoğraflı)

Kahve Tadımcılarının Sanatı

Kahve tadımcıları, kahve çekirdeklerini puanlamak için çeşitli testlerden geçirmekte. Kahve eğitmeni Yunus Çakmak, "Nitelikli ve iyi kahve benim tek hayattaki lüksüm" diyor. (Başak Akbulut Yazar/Istanbul)

Okul Hava Kalitesi ve Başarı İlişkisi

Prof. Dr. Sait Cemil Sofuoğlu, temiz hava alan sınıflarda okuyan çocukların akademik performanslarının daha yüksek olduğunu belirtti. (Biriz Özbakır/Istanbul)

Kediye Kök Hücre Tedavisi

Kedi gözünde uygulanan kök hücre tedavisi, körlüğe umut oldu. Veteriner Cerrah Doç. Dr. Cem Perk bu uygulamanın başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. (İrem Demir/Istanbul)

Öznur Cüre Girdi'nin Hikayesi

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan Öznur Cüre Girdi, yaşam mücadelesi ve spor aşkıyla engelleri aştığını vurguladı. (Hüseyin Doğru-Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Makalemizde yer alan bilgiler Anadolu Ajansı'na aittir ve başka bir yerde kullanılamaz.