Türkiye, Yapay Zeka Endekslerinde Süper Lig Hedefliyor

Türkiye, 2025 hedefiyle yapay zeka endekslerinde ilk 20'ye girme planları yapıyor. AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu'ndan önemli açıklamalar.

Yayın Tarihi: 12.01.2025 11:06
Güncelleme Tarihi: 12.01.2025 11:12

Türkiye, Yapay Zeka Endekslerinde Süper Lig Hedefliyor

Türkiye, Yapay Zeka Süper Ligine Adım Atıyor

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye'nin yapay zeka endekslerinde şu an 40'lı sıralarda bulunduğunu belirtirken, "2025 yılı için ilk 20'ye girme hedefimiz var." dedi.

Dünyada Yapay Zeka Gelişmeleri

Küçükşabanoğlu, yapay zeka alanında son 5 yılda dünya genelinde önemli gelişmeler yaşandığını vurguladı. Gelişmiş ülkelerin bu teknolojiyi gündemlerine aldığını ifade eden Küçükşabanoğlu, "Dünya yapay zekaya 2030'a kadar yaklaşık 15,7 trilyon dolarlık ekonomik hacim yaratma potansiyeli ile bakıyor. Gelişmiş ülkeler bu alandan pay alarak ekonomi güçlendirmeyi hedefliyor." dedi.

Güvenlik ve Siber Savaşlar

Yapay zekanın güvenlik açısından önemine değinen Küçükşabanoğlu, küresel siber savaşların yaşandığı bir dönemde ülkelerin bu teknolojiyi kullanarak güvenliklerini güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Özellikle ABD ile Çin arasında ciddi bir yapay zeka rekabetinin yaşandığını aktardı.

Türkiye'de Yapılan Adımlar

Küçükşabanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapay zeka ile ilgili bir komisyon kurulduğunu hatırlatarak, milli güvenlik kurulu kararlarına yapay zekanın dahil edilmeye başlandığını ifade etti. Ayrıca, Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarında da alanla ilgili değişiklikler yapıldığını söyledi.

Siber Güvenlik ve Deepfake Regülasyonları

Yapay zeka alanında başarı sağlanması için siber güvenliğin önemli olduğunu belirten Küçükşabanoğlu, "Siber güvenlik, ekonomi ve dış politika dâhil her alanın içindedir." dedi. Ayrıca, deepfake teknolojisi konusunda uluslararası düzeyde regülasyonların gerekliliğini vurguladı.

Mahremiyet ve Etik Sorunlar

Küçükşabanoğlu, yapay zeka ile birlikte mahremiyet ve etik problemlerinin de daha fazla gündeme geleceğini belirtti. Bu sorunlardan korunmak için toplumda teknoloji okuryazarlığının artırılmasının önemine dikkat çekti.

2025 Vizyonu

2025 yılında yapay zekanın ekonomik faydalarını göreceğimizi, ancak mahremiyet ve etik problemleriyle de yüzleşeceğimizi söyleyen Küçükşabanoğlu, devletlerin bu konularda geç kalmadan disiplinli adımlar atması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine açıklamalarda...

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine açıklamalarda...

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.