DOLAR
34,02 0,1%
EURO
37,98 -0,1%
ALTIN
2.826,3 -0,89%
BITCOIN
2.146.261,74 -4,64%

UCM Başsavcısı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant İçin Baskı Gördüğünü Açıkladı

UCM Başsavcısı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant için tutuklama kararı çıkarılmaması yönünde baskı aldığını belirtti.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 13:22
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 13:22

UCM Başsavcısı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant İçin Baskı Gördüğünü Açıkladı

UCM Başsavcısı'ndan Önemli Açıklamalar

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarmaması için bazı dünya liderlerinden baskı gördüğünü duyurdu.

Röportajında Dikkat Çeken Vurgular

BBC'ye verdiği röportajda Han, tutuklama kararının istenmesine dair eleştirilerle karşılaştığını ifade ederek, “Bu kararın dayandığı kanıtları ben gördüm” dedi. Uluslararası hukukun eşit bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Han, her iki taraf için de tutuklama talebinde bulunulması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası Destek ve Baskılar

UCM Başsavcısı, bazı dünya liderlerinin tutuklama emri çıkarmaması yönünde kendisine tavsiyelerde bulunduğunu ve “Bana birçok lider tarafından uyarılar yapıldı” şeklinde konuştu. Han, uluslararası destekleyen ülkelerin yargı süreçlerinde farklı muamele görmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İngiltere'nin İtirazını Geri Çekmesi

Han, İngiltere hükümetinin, Netanyahu hakkındaki yakalama talebine yönelik itirazını geri çekmesini memnuniyetle karşıladı. “Yeni hükümetin uluslararası hukuk konusunda farklı bir yaklaşım benimsemiş olması bence olumlu bir gelişme” dedi.

Savaş Suçları Hakkında Açıklamalar

UCM Başsavcısı Han, 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Netanyahu ve Gallant için "yakalama kararı" talebinde bulunduğunu belirtmişti. Han, her iki liderin 8 Ekim 2023 itibarıyla Gazze'de savaş suçları işlediklerine dair makul gerekçeler bulunduğunu kaydetti.