DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.131.993,88 -0,88%

Uluslararası Raporda Lübnan'da Sosyal Uyumsuzluk Endişesi

BM, İsrail saldırılarının Lübnan'daki sosyal yapıyı bozduğunu ve derin insani krizlere yol açtığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 19:06
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 19:06

Uluslararası Raporda Lübnan'da Sosyal Uyumsuzluk Endişesi

BM'den Lübnan'a Dikkat Çeken Uyarılar

Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), son yayımladığı raporda, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının sadece altyapıyı değil, aynı zamanda sosyal uyumu da olumsuz etkilediğini belirtti.

ESCWA, UNICEF ve UN-Habitat ile ortak bir rapor hazırlayarak, İsrail saldırılarının bölgedeki derin etkilerini ortaya koydu. Rapor, küresel toplumun çatışmaların sona erdirilmesi için harekete geçmesi gerektiği çağrısında bulunarak, maddi hasarın yanı sıra toplumsal yıkıma da dikkat çekti.

Bir Günde 569 Kayıp

Rapora göre, 23 Eylül'deki hava saldırılarında 569 kişinin hayatını kaybettiği, bunlardan 50'sinin çocuk, 94'ünün kadın olduğu vurgulanarak, bunun 21. yüzyıldaki en ölümcül tek günlük hava saldırısı olduğuna işaret edildi.

Ayrıca, Lübnan sağlık sistemi ciddi bir tehdit altında ve 200 binden fazla insan yerinden edildi. Temel hizmetlere erişim kısıtlanırken, ülkede akut insani krizler baş göstermekte.

Sosyal Doku Zayıflıyor

ESCWA İcra Sekreteri Rola Dashti, çatışmaların sosyal dokuyu aşındırdığını belirterek, "Evlerin, okulların ve sağlık tesislerinin yıkılması, insan sermayesini zayıflatmakta ve sosyal uyumu bozmakta" dedi.

Turizmdeki kayıpların 3 milyar doları aşması ve tarım sektörünün büyük zarar görmesi de raporda öne çıkarken; özellikle kırsal topluluklarda gıda güvenliği ve geçim kaynaklarının tehlikeye girdiği bildirildi.

Sonuç olarak, Lübnan'ın zayıf devlet yapısı ve mevcut sosyal sorunlarla başa çıkma kapasitesinin ciddi ölçüde azaldığı ve bu durumun çöküş tehlikesi yarattığı vurgulandı.