DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.124.113,44 -0,51%

UNIFIL, Lübnan'daki Mevzilerinde Kalma Kararı Aldı

UNIFIL, Lübnan'daki varlığını sürdürecek ve acil durum planlarıyla hazır olacaklarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 12:05
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 12:05

UNIFIL, Lübnan'daki Mevzilerinde Kalma Kararı Aldı

UNIFIL, Lübnan'daki Mevcut Pozisyonuna Devam Edecek

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), karşılaştığı İsrail saldırılarına rağmen Lübnan'daki mevzilerinde kalmaya devam edeceğini açıkladı. UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, 30 Eylül tarihinde İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik sınırlı kara saldırıları düzenleme niyetini kendilerine ilettiğini ve bazı bölgelerde yer değiştirmelerini talep ettiğini belirtti.

Acil Durum Planları Hazır

Tenenti, "Barış gücü askerlerimiz Lübnan'daki tüm mevkilerde kalmaya devam ediyor. Duruşumuzu ve faaliyetlerimizi düzenli olarak ayarlıyoruz ve gerektiğinde devreye sokulmaya hazır acil durum planlarımız var" dedi. Ancak bu planların detayları hakkında herhangi bir bilgi vermedi. UNIFIL, tüm aktörleri Barış Gücü'nün güvenliğine saygı göstermeye çağırdı.

BMGK'nın 1701 Sayılı Kararı

Tenenti, "Lübnan ve İsrail'i, sadece sözde değil eylemde de bölgede istikrarı geri getirecek tek geçerli çözüm olan 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına bağlı kalmaya çağırıyoruz" diye ekledi. BMGK'nın 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tan geri çekilmesini ve Lübnan'daki Litani Nehri ile bu hat arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörmektedir. Bu alanda yalnızca Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait askeri araçlar bulunmalıdır.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ile İsrail arasında belirlenen Mavi Hat, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında kalmaktadır.