DOLAR
34,24 -0,32%
EURO
37,61 0,83%
ALTIN
2.919,33 -0,2%
BITCOIN
2.088.648,04 -0,43%

Uzmanlar, ABD'nin İsrail'i Dizginleme Çabalarını Değerlendiriyor

Uzmanlar, ABD'nin İsrail'i dizginleme çabalarının sınırlı sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 15:30
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 15:30

Uzmanlar, ABD'nin İsrail'i Dizginleme Çabalarını Değerlendiriyor

Uzmanlar, ABD'nin İsrail'i Dizginleme Çabalarını Değerlendiriyor

Amerikalı uzmanlar, ABD'nin Gazze'deki gerilimi azaltma çabalarının sınırlı sonuçlar doğurduğunu belirtiyor.

Biden Yönetimi ve İsrail İlişkisi

The Wall Street Journal'da yer alan haberde, uluslararası ilişkiler uzmanları ve eski Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İsrail’in Gazze’ye yönelik işgaline karşı tutumunu değerlendirdi.

Uzmanlar, Biden yönetiminin, İsrail’in Gazze’yi işgali ve yaşanan insan hakları ihlalleri karşısındaki tutumunun sınırlı sonuçlar getirdiğini kaydetti.

Jon Alterman'ın Değerlendirmeleri

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin Orta Doğu Programları Direktörü Jon Alterman, "Biden ve Binyamin Netanyahu birbirlerini ölçmeye devam ediyor. Netanyahu, Biden’ın düşündüğünden daha fazla alana sahip olduğunu düşünüyor," yorumunu yaptı.

Alterman, ABD'nin İsrail liderliği tarafından "ya dırdırcı ya da gereksinimlerini anlayamayan bir arka koltuk şoförü" olarak görüldüğünü öne sürdü.

David Schenker'dan Kritik Uyarı

Eski Başkan Donald Trump dönemi Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, 7 Ekim 2023 tarihinin durumu değiştirdiğini vurgulayarak, "Artık, ABD hassasiyetlerini daha az dikkate alarak güvenlik hedeflerini ön planda tutan yeni bir İsrail ile karşı karşıyayız," dedi.

İran ve Lübnan Kaygıları

Uzmanlar, ABD yetkililerinin Lübnan'daki İsrail-Hizbullah gerilimini engellemeye çalıştığını ancak bunun İran’ı da sürece çekme potansiyeli taşıdığını ifade etti. Özellikle, Biden yönetiminin, başkanlık seçimleri öncesi Tahran’a yönelik bir saldırı düzenlemeye hevesli görünmediği kaydedildi.

Seçim Süreci Öncesi Güvenlik Endişeleri

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski Orta Doğu yetkililerinden Aaron David Miller, yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi herhangi bir Amerikalı yetkilinin, İsrail’i savaşa itmeye yönelik bir girişimde bulunmayacağını savundu.

Uzmanlar, ABD'nin bölgedeki karmaşık dinamiklerin yönetilmesinde karşılaşabileceği güçlükler üzerinde durarak, önümüzdeki dönemde daha derin müdahalelere ihtiyaç olabileceğine işaret ediyor.