DOLAR
34,16 0,24%
EURO
37,81 0,15%
ALTIN
2.908 0,58%
BITCOIN
2.069.178,56 0,59%

Yapay Zeka ile Üçlü Yıldız Sistemi Keşfi

Gök bilimciler, yapay zeka sayesinde benzersiz bir üçlü yıldız sistemini tespit etti.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 13:03
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 13:03

Yapay Zeka ile Üçlü Yıldız Sistemi Keşfi

Yapay Zeka ile Yeni Bir Yıldız Sistemi Keşfedildi

Gök bilimciler, NASA tarafından yönetilen Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) verilerini kullanarak, yapay zeka yardımıyla benzersiz bir üçlü yıldız sistemi keşfettiler.

Keşif Ekiplerinin Çalışmaları

Science Daily dergisinde yer alan habere göre, bu keşif, profesyonel ve amatör gök bilimcilerin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Ekip, TESS tarafından kaydedilen "flaş ışıkları"nı yapay zeka kullanarak analiz etti.

Üçlü Yıldız Sisteminin Özellikleri

Keşfedilen yıldız sistemi "TIC 290061484" olarak adlandırıldı. Bu sistemde, yörüngelerinde yaklaşık iki günde dönen iki yıldıza, 25 günde dönen üçüncü bir yıldız eşlik ediyor. Bu keşifle, üçlü yıldız sistemi için belirlenen 33 günlük dönme hızı rekoru aşılmış oldu.

Uzmanların Yorumları

Çalışma ekibinde yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü fizikçi Saul Rappaport, "Böyle bir sistemi tespit etmek oldukça heyecan verici çünkü bu tür sistemler nadiren bulunuyor, ancak aslında daha yaygın olabilirler." şeklinde değerlendirdi.

NASA Ames Araştırma Merkezinde çalışan SETI Enstitüsü araştırmacısı Veselin Kostov, yapay zeka ile uydulardan elde edilen verilerin daha iyi analiz edilebildiğini belirtti. Kostov, yıldızların yörüngeleri, kütleleri, boyutları ve sıcaklıkları hakkında bilgi edinerek sistemlerin oluşumunu ve evrim süreçlerini inceleme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Sonuçların Yayınlandığı Dergi

Bu önemli araştırmanın bulguları, The Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı.