DOLAR
34,14 -0,15%
EURO
38,05 0,23%
ALTIN
2.887,44 -0,45%
BITCOIN
2.171.948,7 -0,72%

Yemen Açıklarında Ticari Gemiye Saldırı Düzenlendi

Hudeyde açıklarında bir ticari gemiye saldırı gerçekleşti. Olayda can kaybı yaşanmadı, gemi seferine devam ediyor.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 13:22
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 13:22

Yemen Açıklarında Ticari Gemiye Saldırı Düzenlendi

Yemen Açıklarında Ticari Gemiye Saldırı

Yemen'in Hudeyde kenti açıklarında bir ticari gemiye saldırı düzenlendi. İngiliz Denizcilik Ajansı, olayda can kaybının olmadığı ve geminin iki topun isabet ettiğini bildirdi.

Olayın Detayları

İngiliz Denizcilik Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yemen'in Salif bölgesinin 70 deniz mili kuzeybatısında yaşanan bir olayla ilgili bilgi alındı" denildi.

Adı açıklanmayan ticari geminin Kızıldeniz'de saldırıya uğradığı ve gemi yakınında üçüncü bir patlama meydana geldiği aktarıldı. Ancak, gemide herhangi bir can kaybı yaşanmadığı ve geminin bir sonraki limanına doğru seferine devam ettiği belirtildi.

Kızıldeniz'deki Gelişmeler

Yemen'de İran destekli Husilerin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023 tarihinden itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koyma ve saldırı düzenleme eylemleri sürüyor. Bu durum, birçok gemi şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmasına yol açtı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikede olduğu endişesiyle, 18 Aralık 2023 tarihinde Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. Bu süreç içerisinde ABD güçleri, Yemen'den fırlatılan pek çok füze ve kamikaze dronunu düşürdüğünü açıkladı.

AB ve İtalya'nın Katkıları

Avrupa Birliği, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini artırmak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. İtalya ise 5 Mart'ta parlamentodan aldığı onayla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık %12'sinin, Süveyş Kanalı üzerinden yapıldığını unutmamak gerekir; bu kanal, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasında en kısa rotayı sağlamaktadır.