DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.147.642,41 -0,26%

Yemen'de Gerilimi Düşürmek İçin Yapıcı Diyalog

BM Yemen Özel Temsilcisi, Başkanlık Konseyi Başkanı ile ülkedeki gerilimi azaltmak için diyalog ihtiyaçlarını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 18:59
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 18:59

Yemen'de Gerilimi Düşürmek İçin Yapıcı Diyalog

Yemen'de Yapıcı Diyalog Fırsatı

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ile yapıcı bir diyalogun önemini görüşmek üzere bir araya geldi. Bu buluşma, Yemen'in geçici başkenti Aden'de gerçekleşti.

Gerilimin Azaltılması İhtiyacı

Hans Grundberg, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yemen genelinde gerilimin düşürülmesi için acil bir diyaloğa ihtiyaç var" ifadesini kullandı. Bu bağlamda taraflar, ülkedeki çatışmaların çözülmesi amacıyla önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

BM Çalışanlarının Durumu

Ayrıca, Grundberg'in Husiler tarafından gözaltına alınan 17 BM çalışanı hakkında endişelerini dile getirdiği bildirildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu kişilerin serbest bırakılması yönündeki çağrısı da yeniden vurgulandı.

Umman Ziyareti

Grundberg, ayrıca Umman’ın başkenti Maskat’a da bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette, Ummanlı yetkililerin yanı sıra Husilerin önde gelen müzakerecisi Muhammed Abdusselam ile de bir araya geldi.

Artan Çatışmalar Uyarısı

Bunların yanı sıra, Grundberg, 15 Nisan'da gerçekleştirdiği brifingde, Yemen'de devam eden çatışmaların artışına dikkat çekerek, "Artış devam ederse, bu durum Yemen ve bölge için ciddi sonuçlar doğurabilir" uyarısını yaptı.

Yemen'de İran destekli Husilerin 2014'ten bu yana başkent Sana ve birçok bölgeyi kontrol altında tuttuğu bilinmektedir. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri ise 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek vermektedir.