DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.123.884,76 -0,5%

Yemen Husileri, ABD SİHA'sını Düşürdüklerini Açıkladı

Husiler, Yemen'de düşürdükleri ABD yapımı SİHA'nın 11. olduğunu ve saldırılara karşılık vereceklerini belirtti.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 21:24
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 21:24

Yemen Husileri, ABD SİHA'sını Düşürdüklerini Açıkladı

Husiler, ABD'ye Ait SİHA’yı Düşürdüklerini İlan Etti

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin kuzey bölgesinde, ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini duyurdu.

MQ-9 Modeli SİHA Düşürüldü

Husilere ait El-Mesire televizyonunda verilen bilgilere göre, Yemen'in Sada kenti doğusunda bulunan MQ-9 tipi bir SİHA'nın parçaları ele geçirildi. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, bu olayın 11. düşürülen MQ-9 olduğunu vurguladı.

İsrail'in Saldırılarına Tepki

Seri, ayrıca, İsrail'in ABD desteğiyle gerçekleştirdiği saldırılara karşılık vereceklerini belirtti. "İsrail’in, Hudeyde’de 17 sivil hedefe saldırması, Yemen halkının Filistin’e destek olmasını engellemeyecek,” dedi.

Kızıldeniz'deki Bildirilen Gelişmeler

Husilerin, 31 Ekim 2023’ten bu yana, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyduğu ve bazılarına da insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediği bildiriliyor. Bu saldırılar sonrası birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD’nin Müdahale Planı

ABD, global deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla, 18 Aralık 2023 tarihinde Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. ABD güçleri, bu süreçte Yemen’den atılmış olan füzeleri ve dronları defalarca düşürdüğünü açıklamıştır.

Avrupa Birliği ve İtalya'nın Rolü

19 Şubat’tan itibaren, Avrupa Birliği Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliğini sağlamak için Aspides misyonunu başlatırken, İtalya 5 Mart’ta bu misyona katılarak komuta görevini üstlenmiştir.

Küresel ticaretin iki ana noktası olan Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı, bu süreçte büyük önem taşımaktadır. Bu kanal üzerinden, küresel ticaretin yaklaşık %12’si yapılmaktadır.