DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.244.475,59 -0,09%

Yeni Kaledonya'da Bağımsızlık Yanlıları Christian Tein'i Lider Olarak Seçti

Fransa'nın Yeni Kaledonya kolonisinde bağımsızlık yanlıları yeni liderlerini belirledi, sokağa çıkma yasağı uzatıldı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 14:21
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 14:21

Yeni Kaledonya'da Bağımsızlık Yanlıları Christian Tein'i Lider Olarak Seçti

Yeni Kaledonya'da Bağımsızlık Hareketi Güç Kazanıyor

Fransa'nın Hint-Pasifik'teki kolonisi olan Yeni Kaledonya'da, bağımsızlık yanlıları önemli bir adım atarak eylemci Christian Tein'i parti lideri olarak seçti. Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS), bu karar ile birlikte bağımsızlık mücadelelerinde yeni bir döneme geçiş yapmış oldu.

Sokağa Çıkma Yasakları Devam Ediyor

Ayrıca, Fransız güvenlik kuvvetleri tarafından uygulanan sıkı önlemler çerçevesinde, Ada'da süregelen sokağa çıkma yasağı da 16 Eylül tarihine kadar uzatıldı. Yüksek Komiserlik, bu durumun güvenliği artırmak amacıyla alındığını duyurdu.

Bağımsızlık Yanlıları Kongre'deki Etkilerini Kaybetti

Bağımsızlık yanlılarına mensup Roch Wamytan, 5 yılı aşkın süredir sürdürdüğü Kongre başkanlığını kaybederken, seçimlerin ikinci turunda Okyanusya Uyanışı partisinin adayı Veylma Falaeo yeni başkan seçildi.

Fransa'dan Anayasal Reform Tepkisi

Fransa'nın, 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması'na aykırı olarak yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltma girişimi, Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlılarının büyük tepkisini topladı. Anayasa değişikliği tasarısı, yıllardır ada dışında yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmasına imkan tanıyor.

Protestolar ve Güvenlik Önlemleri

Yerli halkın, 1998'den önce Ada'da ikamet eden kişilere oy verme hakkı tanıyan bu reformu reddetmesi üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tasarıyı askıya almış olmasına rağmen tartışmalar devam ediyor. Uluslararası insan hakları kuruluşları, ada üzerindeki sıkı güvenlik tedbirleri ve keyfi gözaltılar hakkında endişelerini dile getiriyor.

Son Durum

Son üç ayda, yaklaşık 2,235 Kanak'ın tutuklandığı ve 500'den fazla kaybolma vakasının yaşandığı bildiriliyor. Bağımsızlık yanlılarının eylemleri ve hükümetin olası reformları, uluslararası alanda dikkat çekmeye devam ediyor.