DOLAR
34,26 -0,06%
EURO
37,63 -0,03%
ALTIN
2.910,14 0,33%
BITCOIN
2.180.686,85 -1,69%

Yeni Mobil Uygulama: Masal Masal Türkiye

Çocukların masallara erişimini kolaylaştıran 'Masal Masal Türkiye' uygulaması Aile Bakanlığı ve ATDK tarafından geliştirildi.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 13:33
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 13:33

Yeni Mobil Uygulama: Masal Masal Türkiye

Masal Masal Türkiye Mobil Uygulaması Tanıtıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu işbirliğiyle oluşturulan "Masal Masal Türkiye" adlı mobil uygulama, çocukların masallara kolayca ulaşabilmesini sağlamak amacıyla geliştirildi.

Projenin Amacı

Ocak ayında imzalanan protokol çerçevesinde, çocukların psikolojik, sosyolojik ve duygusal gelişimlerini desteklemeye yönelik çeşitli projeler ve etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor. Bu kapsamda, 2019'dan beri devam eden "Türk Masal Külliyatı Projesi" için yeni bir uygulama hayata geçirildi.

Uygulamanın Özellikleri

"Masal Masal Türkiye" uygulaması, çocukların Türk masallarını illerine veya türlerine göre seçerek okuyabilmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, masallar İstanbul Türkçesi ve farklı yöre ağızlarına uygun olarak seslendirilecek.

Sadece Türk çocukları için değil, dünya genelindeki çocuklar için de İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Japonca dillerinde çeviri ve seslendirme çalışmaları sürdürülmektedir.

Seslendirme Çalışmaları ve Erişim

Türk Masal Külliyatı Projesi kapsamında, 25 masal İstanbul Türkçesi ve 21 yöresel ağız ile seslendirilmiştir. Ayrıca, şimdiye kadar 6,210 masal derlenmiş ve 2,333 masal genel okuyucuya sunulmuştur. Proje, görme engelli çocuklar için Braille alfabesi ile hazırlanmış 10 masalı, işitme engelli çocuklar için de gerekli altyapı çalışmaları ile birlikte desteklemektedir.

Masal ve Meddah Şenliği Etkinlikleri

Protokol çerçevesinde, bu yıl tiyatro, kukla gösterileri ve müzik gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Masal anlatımını ve meddahlık geleneğini yaşatmak amacıyla "Masal ve Meddah Şenliği" gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, devletin himayesi altındaki çocukların bilişsel gelişimlerini desteklemek için "Masal Anlatıcılığı Eğitimi Kursu" çevrimiçi olarak sunulacak.

Düzenlenen bu projelerle Türk masallarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflenmekte, böylece kültürel mirasın yaşatılması sağlanmaktadır.