Yurt İçi Intermodal Taşımacılıkta Yeni Dönem
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yurt içi intermodal taşımacılık faaliyetlerine ilişkin önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan "Kombine Taşımacılık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile demir ve kara yoluyla geçişli taşımacılık kombine taşımacılık kıstası altında toplandı.
Düzenlemenin Avantajları
Bu düzenlemenin amacı, çevre dostu taşımacılık düzeninin yaygınlaştırılması ve desteklenmesidir. Yıllar içinde artan kirliliği azaltmak için kombine yük taşımacılığı kapsamına demir yoluyla intermodal taşımacılık eklenmiştir. Bu yeni taşımacılık türü, yurt içindeki yüklerin demir ve kara yolu ile taşınması sırasında yalnızca yük biriminin elleçlenmesi esasına dayanıyor.
İstasyon Gerekliliği
Demir yoluyla intermodal taşımacılıkta, yüklerin elleçlendiği ve teslimatın sağlandığı adresler 150 kilometreyi aşmayan bir yarıçap içinde yer alan demir yolu yük istasyonları veya lojistik merkezlerde gerçekleştirilmesi zorunlu olacaktır.
Yeşil Lojistik Düzenlemeleri
Yönetmelik, yeşil lojistik faaliyetlerine ilişkin de yeni esaslar içeriyor. Başvuruda bulunan işletmelerin, bir önceki yıl en az 200 kombine yük taşımacılığı veya 200 demir yoluyla intermodal taşımacılık seferi gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Ayrıca, işletmenin enerji tüketimi için yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik kullanıldığını gösteren bir belgeye sahip olması şartı da aranacak.
Belge Başvuruları ve İnceleme Süreci
Yeşil lojistik belgesi başvuruları, Bakanlık tarafından en geç 90 gün içerisinde sonuçlandırılacak. Bakanlık, bu belge için ilk başvuruları 30 gün süreyle kabul edecek.