DOLAR
34 0,12%
EURO
37,98 -0,15%
ALTIN
2.826,56 -0,9%
BITCOIN
2.153.142,31 -5,05%

Bebeklerdeki pamukçuk hastalığı sanıldığı kadar masum olmayabilir

Eğer pamukçuk belirtileri varsa bebeğinizi hemen doktora götürün! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 00:27
Güncelleme Tarihi: 24.10.2023 00:27

Bebeklerdeki pamukçuk hastalığı sanıldığı kadar masum olmayabilir

Bebeklerde yaşanan pamukçuk hastalığı çok masum olmayabilir! Bu belirtilere dikkat edin! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

PAMUKÇUK HASTALIĞI MASUM OLMAYABİLİR

Zonuldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir bebeklerde 6. aydan itibaren yaşanan pamukçuk enfeksiyonunun bağışıklık sistemi yetersizliğine haberci olabileceğini belirtti. Pamukçuk yeni doğan bebeklerin ağız mukozası, dil, dudak, damarlardaki mantar enfeksiyonlarının çoğalmasıyla oluştuğu belirtildi. Aydemir konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Özellikle annelerin meme uçlarında olan enfeksiyon anne ya da bebeğe antibiyotik kullanılması veya bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda mantar enfeksiyonları artıp, genel olarak başlangıçta ağız içinde pamukçuk enfeksiyonu şeklinde bulgu verir. Bebeğin ağız içinde pamukçuk enfeksiyonu oluşması oral mukoza ve ağız içi florasındaki mikroorganizmaların dengesinin candida albicans olarak adlandırdığımız mantar mikroorganizmalarının artması ve floradaki koruyucu bakterilerin azalması sonrasında gelişiyor. 

bebeklerde pamukçuk hastalığına dikkat edilmesi gerekiyor

Bu duruma sebep olan sebeplere bakıldığı zaman genel olarak anne ve bebeklerde gereksiz antibiyotik kullanımı faydalı bakterilere zarar vererek mantar enfeksiyonlarını artırıyor. Benzer şekillerde anne sütü almayıp biberonla mama alan bebeklerde hijyen problemlerine bağlı daha sık görülüyor. Bu sebeple pamukçuğun önlenmesi için gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmasına ve mümkün olduğunca anne sütüyle beslenmeye önem gösteriyoruz. Beslenme sonrası özellikle reflüsü olan bebeklerde dil üstünde kalan süt kalıntılarının temizlenmesi gerekiyor. Pamukçuk oluştuktan sonra tedavide antifungal damlalar var. Bebeğin ağız içinde damlattığımız zaman damlalarla ortalama 5-7 gün içinde tedaviye iyi yanıt veriliyor. Pamukçuğu belirli durumlarda çok sık görüyoruz ama özellikle 6 aydan sonra çocuğun ağzında pamukçuk enfeksiyonu varsa bu çocukları bağışıklık sistemi yetersizliği açısından takip edilmesini öneriyoruz. Takip edilmezse başka organları etkileyen daha ağır hastalıklar ileri aylarda ortaya çıkabiliyor. İlaç tedavisi ile düzelmeyen ya da sık tekrar eden pamukçuk hastalığı bağışıklık sistemi yetersizliği hastalıklarının ilk ve en erken bulgusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple bebeklik döneminde mantar enfeksiyonuna karşı ağızdan verdiğimiz antifungal tedaviye rağmen 1 aydan uzun süre düzelmeyen ya da 6 aydan büyük bebeklerde tekrarlamaya devam eden pamukçuk enfeksiyonlarında bebeğin bağışıklık sistemi yetersizliği ile ilgili tetkik edilmesi gerekiyor.'