DOLAR
34,06 -0,28%
EURO
38,02 -0,06%
ALTIN
2.835,68 -0,32%
BITCOIN
2.139.771,89 0,4%

Güzelliğinize gölge düşüren aknelerden kurtulmak istiyorsan bu yöntem işine yarayacak! Akne neden oluşur ve nasıl önlenir?

Akneler, birçok insanın yaşadığı cilt problemlerinden biridir. Peki, akne neden oluşur ve nasıl önlenebilir? Doğal yollarla akneleri yok etmek mümkün müdür? İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 05.02.2024 10:05
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 10:05

Güzelliğinize gölge düşüren aknelerden kurtulmak istiyorsan bu yöntem işine yarayacak! Akne neden oluşur ve nasıl önlenir?

Cildin orta tabakasında bulunan yağ salgılayan kanalların tıkanması ve bakterilerin neden olduğu iltihaplanma sonucu ortaya çıkan akne, genellikle ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir cilt sorunudur. Akne nedir ve neden oluşur? Akne oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir? Peki önlemek için ne yapmak gerekiyor? Aknelerinizden kurtulmak için uygulayacağınız bu formül ise oldukça fayda sağlıyor. Tüm merak edilen haber içeriğimizde...

AKNE NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?

Akne, genellikle yüz, sırt, omuzlar ve göğüs gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülen bir cilt sorunudur. Akne, yağ bezlerinin tıkanması sonucu ciltte oluşan iltihaplı lezyonlarla karakterizedir. Akne oluşumunun temelinde birkaç faktör bulunmaktadır:

Yağ Bezlerinin Aşırı Aktivitesi

Yağ bezleri, ciltteki yağ (sebum) üretimini düzenler. Hormonal değişiklikler, stres, genetik faktörler ya da bazı ilaçlar, yağ bezlerinin aşırı aktif hale gelmesine neden olabilir.

sivilce oluşumu

Folikül Tıkanması

Cilt yüzeyindeki gözeneklerin tıkanması sonucu yağ, ölü deri hücreleri ve bakteriler foliküllerde birikir. Bu durum, akne oluşumuna zemin hazırlar.

Bakteriyel Enfeksiyon

Propionibacterium acnes adı verilen bakteri, foliküllerde birikmiş yağ ve ölü hücrelerle beslenir. Bu durum iltihaplı sivilce oluşumuna katkıda bulunur.

Hormonal Değişiklikler

Ergenlik döneminde, adet döneminde, hamilelikte veya menopoz gibi dönemlerde hormon seviyelerindeki değişiklikler akne oluşumuna yol açabilir.

hormonal değişiklikler

Bu faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ciltte sivilce, siyah nokta, kist veya nodül gibi akne lezyonları oluşabilir. Akne oluşumunu etkileyen faktörler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı durumlarda birden fazla faktörün etkisi söz konusu olabilir.

AKNE OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

akne oluşumunu etkileyen faktörler çeşitli olabilir. Bunlar arasında genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler, yağ bezlerinin aşırı aktif olması, folikül tıkanması, bakteriyel enfeksiyonlar, stres, kullanılan kozmetik ürünler, beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçlar sayılabilir. 

akne neden olur

Bu faktörlerin bir araya gelmesi, ciltte akne lezyonlarının oluşumuna zemin hazırlayabilir. Ancak, her bireyde farklı faktörlerin etkili olduğu unutulmamalıdır.

AKNE OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Akne oluşumunu önlemek için yapmanız gerekenler ise şunlardır:

Düzenli Cilt Temizliği

Cildinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez temizlemek, yağ, kir ve ölü deri hücrelerinin birikmesini önleyebilir.

cildi temizlemek

Uygun Kozmetik Ürünleri Kullanmak

Cilt tipinize uygun, yağsız ve non-komedojenik (gözenekleri tıkamayan) kozmetik ürünleri tercih etmek akne oluşumunu engelleyebilir.

Nemlendirici Kullanımı

Cildinizi nemlendirmek, kurumasını engelleyerek yağ dengesini koruyabilir ve akne oluşumunu azaltabilir.

Güneş Koruma

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kullanmak, ciltteki iltihaplanmayı azaltabilir.

Sağlıklı Beslenme

Fast food, şekerli ve yağlı gıdalardan kaçınmak, dengeli beslenmek ve bol su içmek cilt sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

su içmenin önemi

Stresten Kaçınmak

Stres, hormonal dengesizliğe neden olabilir. Düzenli egzersiz, meditasyon veya hobilerle stresi azaltmak akne oluşumunu engelleyebilir.

Temas Edilen Yüzeyleri Temiz Tutmak

Telefon ekranları, yastık kılıfları gibi yüzünüze temas eden yüzeyleri temiz tutmak, bakteri ve yağ transferini azaltabilir.

Dokunmamak

Sivilceleri sıkmak veya sürekli olarak dokunmak, enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle sivilcelere dokunmamak önemlidir.

AKNE OLUŞUMUNA EN ETKİLİ YÖNTEM NEDİR?

Lavanta yağı, cilt bakımında sıkça kullanılan doğal bir yağdır ve akne, sivilce gibi cilt sorunlarına karşı yardımcı olabilir. Lavanta yağının ciltteki iltihapları azaltıcı, sakinleştirici ve antiseptik özellikleri bulunmaktadır. Saf lavanta yağı ile yaptığınız bakım akne oluşumunun önlenmesinde oldukça etkilidir.

lavanta yağı

* Akne ve sivilce sorunlu bölgelere, temizlenmiş cilde direkt olarak birkaç damla lavanta yağı uygulayabilirsiniz. Ancak, lavanta yağını cilde direkt olarak uygulamadan önce bir zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı v seyrelterek kullanmanız daha doğru olacaktır.

* 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağa 2-3 damla lavanta yağı ekleyerek karıştırın ve bu karışımı cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Lavanta yağı ayrıca cilt bakım ürünlerine (losyon, krem vb.) eklenerek de kullanılabilir.