DOLAR
33,99 -0,73%
EURO
37,16 -0,12%
ALTIN
2.994,16 -0,04%
BITCOIN
2.323.241,09 0,11%

İzmir'de İki Hasta Kadavradan Yapılan Nakille Böbrek Kardeşi Oldu

İzmir'de iki hastaya aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleri sonucu sağlıklarına kavuştu.

Yayın Tarihi: 09.10.2024 09:27
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024 15:07

İzmir'de İki Hasta Kadavradan Yapılan Nakille Böbrek Kardeşi Oldu

İzmir'de Hayat Kurtaran Böbrek Nakilleri

İzmir'de, yıllarca böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına yeniden kavuştu.

Tansu Hatipoğlu'nun Zorlu Süreci

Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yüzbaşı olarak görev yaparken böbrek sorunları yaşamaya başladı. 10 yıl süren tedavi süreci sonunda böbrek fonksiyonları tamamen yitirilen Hatipoğlu, malulen emekli oldu ve 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi görmek zorunda kaldı. 2019 yılında, eşi böbrek donörü olma isteğini iletti ancak etik kurul tarafından bu talep kabul edilmedi.

Tuğçe Saygı'nın Mücadelesi

Tuğçe Saygı ise 20 yaşındayken karaciğer yetmezliği teşhisi kondu ve 1994 yılında Almanya'da kadavradan karaciğer nakli oldu. Ancak 2019 yılında böbrek yetmezliği tanısı aldı ve İzmir'de bir hastanede böbrek nakli gerçekleştirildi. Ne yazık ki, vücudu bu nakli kabul etmedi ve yeniden diyaliz tedavisine dönmek zorunda kaldı.

Mutlu Haber Geldi

Tansu Hatipoğlu ve Tuğçe Saygı, İzmir'deki özel bir hastanenin organ bekleme listesindeydiler. 17 Eylül tarihinde bekledikleri mutlu haber geldi ve her iki hasta da aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlığına kavuştu.

Böbrek Kardeşliği

Tansu Hatipoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Aynı kadavradan yapılan nakil sayesinde Tuğçe ile böbrek kardeşi olduk” dedi. Hatipoğlu, organ bağışının önemine dikkat çekerek, “Kadavradan böbrek nakli ülkemizde yeterince yaygın değil. Hastaların diyalizle ortalama yaşam süreleri sadece 6 yıl. Kadavradan böbrek nakilleri teşvik edilmelidir” diye ekledi.

Umudun Sırrı

Tuğçe Saygı da iki nakil olmakla birlikte kendisini yeniden hayata dönmüş gibi hissettiğini belirtti. Aynı zamanda, organ bağışının desteklenmesi çağrısında bulunarak, “Umudumu hiçbir zaman kaybetmedim. Organ bekleyen diğer hastalara umut olmak için kadavradan organ bağışının artırılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Uzman Görüşleri

Nakil ekibinde yer alan Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artması durumunda daha birçok hastanın bu sevinci yaşamasının mümkün olacağını vurguladı.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.